Vesszőhiba miatt úszta meg a melegellenes törvény után kiszabott 12 milliós bírságot a Líra

2024. február 8. – 15:15

Másolás

Vágólapra másolva

Miután 2023 júliusában 12 millió forintra bírságolta a fogyasztóvédelmi hivatal a Líra könyváruházat, a Líra Könyv Zrt. egyből jogi irányba terelte az ügyet. A homofób, ám gyermekvédelminek mondott törvény alapján az volt a Líra bűne, hogy nem fóliázta le a Heartstopper című ifjúsági regényeket. A Líra a bíróságon egy vesszőhibára építette stratégiáját, ami a Hvg.hu szerint be is jött.

A törvény szövege ugyanis úgy szól, hogy minden, a homoszexualitást megjelenítő, gyermekeknek szóló termékek „a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható.” Mivel a „csak” szó elé nem tett vesszőt a jogalkotó, így a mondat azt jelenti, csupán az elkülönítetten tartott könyveket kéne lefóliázni. A Fővárosi Törvényszék lakonikusan így érvelt a Lírának kedvező ítélet mellett:

„A vessző, az vessző. A magyar nyelv szabályai legalább olyan köztudottak, mint maguk a társadalom jogviszonyait szabályozó jogszabályok. Nem volt a bíróságnak kétsége, hogy mit jelent a mondat, alternatív értelmezés nem merült fel.”

Így a bíróság azt magát nem mérlegelte, hogy a Heartstopper-könyvek tartalmaznak-e homoszexualitást népszerűsítő mondatokat (a Líra szerint nem). A Hvg.hu szerint a bíróság közölte azt is, ha nincs jogsértés, azt nem is lehet szankcionálni, így a Líra által hivatkozott más eseteket a későbbiekben sem fogják értékelni.

Nyáry Krisztián, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója elmondta a lapnak, üdvözlik a döntést, hisz a kezdetektől azt állították, a jogszabály szövege érthetetlen. Más ügyeik is vannak a bíróság előtt a témában, reméli, a döntés ezekre is hatással lesz. Arra a kérdésre, beteszik-e az ominózus vesszőt a jogszabályba, annyit mondott:

„Nem vagyok orákulum, nem tudom megmondani.”

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!