A hollywoodi forgatókönyvírók megegyeztek a stúdiókkal az öt hónapja tartó sztrájk befejezéséről

2023. szeptember 25. – 06:52

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai forgatókönyvírók azt állítják, hogy előzetes megállapodást kötöttek a hollywoodi stúdiók vezetőivel, így befejeződhet a közel öt hónapja tartó sztrájkjuk, írja a BBC.

Az Amerikai Írószövetség (WGA) szerint a megállapodás „az írók számára jelentős előnyöket és védelmet nyújt”. A WGA tagjainak állásfoglalására még szükség van a döntéshez.

A WGA vezetőségének és a szakszervezeti tagoknak hároméves szerződésről kell megállapodniuk az amerikai film- és televíziós producerek szövetségével, mielőtt visszatérnek a munkába.

A céh a javasolt megállapodásról szóló üzenetében azt írta, a részleteket még véglegesíteni kell, és addig még nem fújja le a sztrájkot.

A napokban a Netflix, a Disney, a Universal és a Warner Bros Discovery vezetői személyesen vettek részt a tárgyalásokon, ami lendületet adott a folyamatnak.

Hollywood történetének egyik legnagyobb szabású sztrájkjában színészek, rendezők és írók fogtak össze, hogy tiltakozzanak azok ellen az áldatlan követelések és munkakörülmények ellen, amiket az olyan gigacégek teremtettek meg a piacon, mint a Netflix, a Disney és az Amazon. A sztrájk részleteiről itt írtunk.

A sztrájk miatt olyan elkészült filmek bemutatóját tolták el 2024-re, mint a Dűne második része, a Zendaya főszereplésével készült Challengers vagy a Szökevény csajok, Ethan Coen játékfilmes rendezői bemutatkozása a testvére nélkül.

Hiába tart lassan hónapok óta, augusztus végére is az látszott, hogy az álláspontok egyáltalán nem közeledtek – arról, hogy most hol tartanak a tiltakozások, kik vesznek benne részt, és milyen eredményekre lehet számítani, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!