Közösségi gyűjtéssel lehet időkapszula a Petőfi utcák népéből

2023. szeptember 11. – 17:43

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint másfél millió forint gyűlt már össze a magyar társadalmat, azon belül is a Petőfi utcák lakóit bemutató, az elmúlt két év Magyarországát időkapszulába záró fotóalbum közösségi gyűjtésén. Ahhoz azonban, hogy a Capa Központban látható, Petőfi utcák népe című tárlat tényleg időkapszula legyen, még egyszer ennyi pénzre lesz szükség – derült ki a projekt mögött álló Pictorial Collective dokumentarista fotós kollektíva közleményéből.

A kollektíva kilenc tagból áll, köztük a Telex fotósával, a legutóbbi Magyar Sajtófotó Pályázaton is díjazott Bődey Jánossal, az október 1-jéig megtekinthető tárlathoz pedig ezer kilométer megtételével gyűjtötték össze azt a kétszáz fotót, amit most egy időkapszulának szánt könyvbe zárnának. A Petőfi utcák népe című fotósorozatukban, amelyről korábban ebben, illetve ebben a cikkben írtunk, a Petőfi 200 emlékév égisze alatt járták és fotózták végig a költő nevét viselő 2800 utcát, hogy merítést kapjanak a magyar társadalomról és ezt a látleletet bemutassák egyrészt egy kiállításban a Capa Központban.

A képeken nem a mélyszegénység és a nyomor a szembeötlő, mert nem ezzel találkoztak leggyakrabban a fotósok országjárásuk során, hanem a szürkeséget szépítgető népi barkácsesztétikával, ami gyakran a létbizonytalanságot hivatott elfedni. „Azokat az embereket ábrázolják a fotók, akiket sokszor elfelejtünk, mert nem elég szélsőségesek ahhoz, hogy a hírekbe kerüljenek, mégis ők adják országunk arcát és ők alakítják a magyar vidék mindennapjait, ők vagyunk mi. Tanúságtétel és szembenézés ma és a jövőben egyaránt” – írták a közleményben.

Fotó: Bődey János / Pictorial Collective / Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
Fotó: Bődey János / Pictorial Collective / Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Emellett egy másik szomorú apropója is van annak, hogy az album megjelenését ilyen fontosnak tartják. A fél éve tragikus hirtelenséggel elhunyt fotós kollégájuk, a fotós egyesület alapítója, Móricz-Sabján Simon Capa-nagydíjas fotográfusnak ez volt az utolsó munkája, ezért is fontos számukra, hogy megmaradjon és sokakhoz eljusson. Az album elkészítéséhez 3,5 millió forintra lenne szükség, ennek közel fele már összegyűlt, arra pedig még negyvenegy nap van, hogy a másik fele is összejöjjön. A közösségi gyűjtést ide kattintva lehet elérni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!