Reisz Gábor: Tizenhét fős stábunk volt. Nem a költségvetésen múlik, hogy egy film jó lesz

2023. szeptember 10. – 18:58

Másolás

Vágólapra másolva

Örömében sírt Reisz Gábor, amikor kiderült, hogy új filmje bejutott a Velencei Filmfesztiválra – derül ki a HVG interjújából, ami még azelőtt készült, hogy díjazták is a filmet a fesztiválon.

A Magyarázat mindenre című film október 5-én kerül a magyar mozikba, Velencében viszont szombaton már el is nyerte az Orizzonti (Horizontok) szekcióban a „Legjobb film” díját. Reisz szerint a magyar közállapotokra reflektáló filmben a nemzetközi közönség is magára ismert:

„Az olasz zsűritag azt mondta, hogy Olaszország is ilyen, a szlovák szintén értette. Nem is a történet, inkább a kokárda mint szimbólum megértése volt kérdéses. Sok más országban is van kokárda, de olyan nincs, hogy egy nemzeti ünnepen hordják”

– mondta Reisz.

A kokárda központi szimbólum a filmben: a 18 éves főszereplő ugyanis megbukik az érettségin, amit otthon azzal próbál kimagyarázni, hogy a magára tűzött kokárda miatt buktatta meg a történelemtanár.

A politikailag „borzasztó és nevetséges” módon megosztott Magyarországra reflektáló film állami támogatás nélkül készült el. Reisz szerint miután a Káel Csaba vezette Nemzeti Filmintézet két korábbi projektjét is ejtette, egyértelmű volt számára, hogy a most megjelenő filmmel meg sem próbálnak pályázni Káelékhoz.

Így a pénz produceri összefogásból készült el:

„Baráti szívességekkel, minimális bérekkel, világítás és komoly kameramozgató technika nélkül dolgoztunk. Tizenhét fős stábunk volt, a kreatív mag kivételével a többség még életében nem készített nagyjátékfilmet”

– mondta Reisz, hozzátéve, hogy az utómunkára szlovákiai pályázattal kaptak pénzt.

Mint mondta, furcsa érzés mindeközben arról olvasni, hogyan tapsol el milliárdokat a Káel-féle Filmintézet különböző történelmi filmekre, de szerinte „nem a költségvetés dönti el, hogy egy film jó lesz-e”. „Csak hát az a filmkészítési mód, ahogy a mostanit leforgattuk, nem képes eltartani a szakmát” – tette hozzá Reisz.

Az interjúban a filmrendező beszél még az apjával való viszonyáról, és arról is, hogy dolgozna-e tévésorozatokon, ha már filmrendezőként nem támogatja az állam nevében eljáró Káel Csaba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!