Kesselyák Gergely az SZFE-n indít zenés színházrendező osztályt

2023. augusztus 14. – 15:14

Másolás

Vágólapra másolva

Kesselyák Gergely karmester ősztől az SZFE zenés színházrendező osztályának vezető tanára lesz – szúrta ki a Mandiner. Mindez az SZFE honlapjára kikerült interjúból derült ki, amelyben a karmester azt mondta: iskolában ugyan még nem tanított, de a rendezés és a vezénylés nagyon hasonlít a tanításra.

Az Operaházban évekig első karmesterként dolgozó Kesselyák Gergely szerződését Ókovács Szilveszter júniusban azonnali hatállyal felmondta. Kesselyák egyike volt annak a tizenegy aspiránsnak, akik megpályázták az Operaház főigazgatói székét. A meghallgatások után a szakmai bizottság szerint a karmester a három legjobbnak vélt jelölt között volt, Csák János kulturális és innovációs miniszter végül ismét Ókovács Szilveszternek szavazott bizalmat.

Kesselyák az SZFE interjújában azt mondta, kimondottan várja a fiatalokkal való találkozást. „Azt tudom tanítani, ami engem is nagyon érdekel, és ez pedig az opera, az operarendezés.” A kérdésre, hogy mit gondol a zenei közösségben tapasztalt feszültségekről, a karmester azt válaszolta,

a zene annyira más dimenzió, mint az emberi gyarlóság vagy a rosszindulat, hogy nem is tud közé és a zene közé furakodni.

„Az élet megoldja, mint ahogy nemrégiben is megoldotta azt, hogy ne kelljen választanom az előadó-művészet és a színházvezetés között. (...) Azokat a víziókat, amiket az elmúlt 15-20 évben kiérleltem magamban a magyar operajátszással kapcsolatban azokat szeretném megvalósítani, de ehhez valahol egyszer erős szakmai vezetést kell vállalnom a közeljövőben” – fogalmazott Kesselyák Gergely.

A Mandiner értesülése szerint a karmester Nagy Viktorral közösen indítja majd el osztályát az SZFE-n.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!