Libri: Nem áll szándékunkban könyveket kivonni a kínálatból

2023. július 20. – 18:54

Másolás

Vágólapra másolva

„A Libri nem tervez változtatni a kínálatán, nem áll szándékában könyveket kivonni sem az üzletekből, sem pedig az online kínálatból” – közölte a Libri csütörtök délután a Telex reggeli cikkére reagálva.

Cikkünkben arról írtunk, eljutott hozzánk egy lista, amely arra utal, hogy a Libri felmérte: a gyermekvédelminek nevezett, melegellenes paragrafusokkal megtűzdelt törvény miatt mely könyvesboltjaiban nem árulhatja egyáltalán az LMBTQ-érintettségű a kiadványokat. Ezek potenciálisan azok a boltok lehetnek, amelyek iskola vagy templom 200 méteres körzetében helyezkednek el.

A táblázattal kapcsolatban az írás megjelentetése előtt megkerestük a Librit is – melynek nemrég szerezte meg többségi tulajdonrészét a kormánybarát elitképző MCC –, de nem kaptunk érdemi választ az eltávolítással kapcsolatos konkrét kérdéseinkre. Ehelyett cikkünk megjelenése után érkezett a közlemény, amely szerint a cég nem tervez változtatni a kínálatán. „A Libri missziója, és üzleti sikereinek záloga, hogy az írott kultúra széles körben legyen elérhető az olvasóközönségnek” – írták még, hozzátéve, hogy „a Libri Csoport felelős piaci vállalatként, hasonlóan a könyvpiac többi szereplőjéhez, a törvényeknek és jogszabályoknak megfelelve működik”. A lista létezését ugyanakkor továbbra sem cáfolta a cég, és azt sem közölte, mi a funkciója.

A közlés szerint további iránymutatást várnak a könyvterjesztők (így a Libri is), mert a jogszabállyal kapcsolatban felmerült több pontosítási igény is. A cég azt írja, a törvény a gyermekek védelmét célozza, „így kizárólag az ifjúsági- és gyermekirodalom műveivel kapcsolatban merül fel kérdésként a jelen törvényi megfelelés” – de minimum kérdéses, tényleg így van-e, a törvény miatt ugyanis módosították a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendeletet is, és ebben már az szerepel:

„Nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termék nem forgalmazható.”

A rendelet szövegében nincs olyan kitétel, hogy ez az elvárás csak „az ifjúsági- és a gyermekirodalom műveivel kapcsolatban” merülne fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!