Egy magyarral több szavazhat az Oscar-díjra

2023. június 28. – 21:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Majdnem négyszáz új tagot hívott meg a köreibe az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), avagy az a csoport, akik minden évben megszavazzák az adott év Oscar-jelöltjeit és nyerteseit.

Idén a 398 új név között egy magyar található: Forgács Erzsébet maszkmester és sminkes. Forgács a karrierjét a nyolcvanas években kezdte, dolgozott például a Dögkeselyűn, Enyedi Ildikó, Szabó István filmjein, de a Magyarországon forgatott Schwarzenegger-filmen, a Vörös zsarun is, illetve szerepel a neve az Oscar-díjas Saul fia stáblistáján is.

Forgács Erzsébet – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTVA
Forgács Erzsébet – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTVA

Az IMDb szerint a legutóbbi munkája is Szabó Istvánhoz kötődik, a Zárójelentés című filmjén dolgozott. Forgács 2022-ben megkapta az állami Balázs Béla-díjat „a mozgókép területén kifejtett kiemelkedő alkotótevékenysége, valamint művészi és tudományos teljesítménye elismeréseként.”

A 398 új tag között olyanok szerepelnek, mint Austin Butler és Vicky Krieps színészek, a tavaly díjazott Minden, mindenhol, mindenkor vagy a Nyugaton a helyzet változatlan rendezői, vagy olyan zenei előadók, mint Taylor Swift, David Byrne vagy The Weeknd. A teljes listát itt lehet megnézni.

2021-ben Rév Marcell operatőr (Eufória, Az idol) és Bucsi Réka rendező (Symphony no. 42, Love) kapott meghívást a tagok közé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!