Rév Marcell operatőr és Bucsi Réka animációs filmes is szavazhat az Oscar-díjakról

2021. július 2. – 11:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rév Marcell operatőrt és Bucsi Réka animációsfilm-rendezőt is meghívta tagjai közé az Amerikai Filmtudományi és Filmművészeti Akadémia (AMPAS), amely idén a szokásosnál jóval kevesebb, összesen 395 filmes szakembert vesz fel soraiba – számolt be az MTI. A filmakadémia tagság azzal jár, hogy a két magyar alkotó is szavazhat majd arról, ki kapja az Oscar-díjakat.

Rév Marcell, a Fehér isten, a Jupiter holdja és az Eufória és a Malcolm és Marie Sára Sándor-díjas operatőre az operatőrök szekciójába kapott meghívást. Bucsi Réka, akinek többszörösen díjazott Symphony no. 42 című alkotása felkerült az Oscar-díj tízes szűkített listájára is, a rövidfilmes és animációs alkotók szekcióba ülhet be. A bekerüléshez két ajánló kellett: Bucsi Réka esetében az egyiket az amerikai független animáció királya, Don Hertzfeldt írta Rékának, a másikat pedig a svéd spleen királynője, Niki Lindroth von Bahr, írja a Dotandline animációs szakblog.

Az Oscar-díjat is odaítélő AMPAS már korábban bejelentette, hogy idén a szokásos évi 800-900-hoz képest a felére csökkenti az új tagok számát, mivel a korábbi, évenként 10 százalékos tagságbővítés megterhelte forrásait. A filmakadémia közleménye szerint az idei 395 meghívott filmes szakember 46 százaléka nő, 39 százaléka valamelyik alulreprezentált etnikai vagy faji kisebbséghez tartozik, és 53 százaléka a nemzetközi filmes életből érkezik 49 országot képviselve. Az új tagok között 89 Oscar-jelölt van, közülük 25 el is nyerte a díjat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!