Sziget-főnök: Igenis programjaink a magyar közönséget is célozzák

2023. május 12. – 14:53

Másolás

Vágólapra másolva

A Sziget fesztivál szervezője jószomszédi viszonyt alakított ki az Óbudai-sziget déli felét az államtól ingyen átvevő Petőfi Kulturális Ügynökséggel, amelynek irányítója Demeter Szilárd – mondta Kádár Tamás, a Sziget Zrt. cégvezetője a Népszavának adott interjújában.

Az interjúban bővebben is kifejtette, hogy bár nem tisztje megvédeni Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját, magyar könnyűzenéért felelős miniszteri biztost, de szerinte a sajtó ezúttal önkényesen kiragadta az amúgy tényszerűen téves kérdésre adott válasza egy részét. A felvetés úgy hangzott, hogy miért támogatja a magyar állam a Sziget fesztivált, amikor az már nem a magyaroknak szól.

Kádár szerint a fentiek közül egyik állítás sem igaz.

„Bár a Sziget máig messze a legnagyobb hazai idegenforgalmi esemény, immár jelképes állami támogatást sem kapunk. Összességében kétségkívül képesek vagyunk a nyereséges működésre, de az államtól mégis elvárható lehet néhány, önmagában nyilvánvalóan veszteséges, kifejezett kulturális érték bemutatásának támogatása. Mindemellett a teljes könnyűzenei iparnak nyújtott központi segítséget is hiányolom.

Bár ez leginkább a Covid-19 alatt fájt, a mai helyzetet jól jellemzi, hogy a Nemzeti Kulturális Alap teljes fesztiváltámogatási kerete a több mint tízmilliárdos Sziget-költségvetés töredéke. És igenis programjaink a magyar közönséget is célozzák.” Kádár szerint Demeter „egyáltalán nem tervez nekik keresztbe tenni”.

Nem terjeszkedne dél felé a Sziget

Bár területünk 90 százaléka a fővárosé, a fesztivál üzemeltetése az Óbudai-sziget Petőfi Kulturális Ügynökség által birtokolt déli részén, a H-hídon keresztül zajlik (a Sziget déli felét az államtól ingyen vette át az alapítványi hátterű Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) Nzrt.). „Ellehetetlenítésről ugyanakkor szó sincs.

Kapcsolatunk teljesen korrekt”

– fogalmazott a Sziget cégvezetője.

Az ügynökség – mint mondja – két területet kapott meg az államtól. „Az egyikre Sziget Village néven az idei rendezvényen belül is kempinget telepítünk. A másik az Óbudai-sziget hatalmas, déli fele, az egykori Vizoviczki-birodalom, ahol most több, lehetséges kulturális helyszín – így egy diszkó, egy félig szabadtéri szórakozóhely és egy hatalmas koncertterem – is üresen áll. Bár a területre a PKÜ nagyívű, minket is élénken foglalkoztató, könnyűzenei fejlesztéseket álmodott, az állami megszorítások miatt ez az átalakítás a jelek szerint egyelőre csúszik.”

A régóta pedzegetett déli irányú terjesztés Kádár szerint egyelőre nincs napirenden. A fizikai terjeszkedésen szerinte csak akkor kell komolyabban elgondolkozniuk, ha a Szigetre bejutni kívánók száma több nap is meghaladja a kiadható jegyekét. Szerinte a Covid miatt kimaradt két év miatt nehéz megbecsülni, mennyi látogató várható az idén, már annak is örülnénk, ha hoznák a tavalyi látogatószámokat.

Drágultak a belépőjegyek

A belépőjegyek drágultak, Kádár azt mondja, tartják magukat ahhoz az alapelvhez, hogy a napi belépés díja igazodjon egy topfellépő budapesti jegyének árához. Mivel dollárban vagy euróban szerződnek a fellépőkkel, helyzetüket a forint nagy arányú gyengülése is rontja. Arról is beszélt, hogy a magyar diákok számára lesz kedvezmény, 11-től pedig félárú bulijegyeket árulnak majd. A különféle belépőjegytípusok árait itt lehet megtekinteni.

Ezután az infrastrukturális újításokról beszél, melyekről az idei Sziget-sajtótájékoztató után mi is beszámoltunk: új látványvilággal, átalakított vendéglátással jön a fesztivál, az ételstandoknak kínálniuk kell egy 2500 forintos budget foodot is. A korábban ígért pormentesítés és toi-toi WC-ktől való búcsú mellett új kampányokkal, alkoholstratégiával is készülnek, mi több – azt ígérik, idén újra díszes lehet a K-híd.

Nincs napirenden a Sziget eladása

A beszélgetés végén a fesztivál anyagi helyzetéről esett szó: Kádár elmondta, hogy hamarosan megjelenő mérlegük szerint 

2022-ben a Sziget, a Balaton Sound, a Volt, a Gourmet és az ingyenes Gyereksziget megrendezéséből 370 millió forint adózott eredményt értek el. „A Covid miatt kihagyott 2020 és 2021 2,2 milliárdos veszteségéből tehát még maradt mit ledolgoznunk.”

Mint mondta, tulajdonosuk, a londoni központú Superstruct Entertainment tőkeemeléssel, az OTP pedig hitellel segítette a túlélésüket. A soproni Volt Fesztivál idén mindenesetre piaci okokból marad el.

A beszélgetés zárókérdésre, amely azt firtatta, napirenden lehet-e a Sziget eladása; azt válaszolta, hogy mivel a Sziget tulajdonosa a világ második legnagyobb fesztiválbefektetője, amelynek portfóliójába néhány, a Szigetnél nagyobb cég is tartozik, az ő szemszögükből a Sziget különálló eladásának nem lenne sok értelme. Kádár tudomása szerint értékesítési vágy amúgy sem merült fel a tulajdonosban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!