2500 forintos budget kajával, zöldkampányokkal készül 2023-ra a Sziget fesztivál

2023. május 9. – 13:14

2500 forintos budget kajával, zöldkampányokkal készül 2023-ra a Sziget fesztivál
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Megújul a 2023-as Sziget fesztivál, új látványvilággal, átalakított vendéglátással nyit nyáron a Hajógyári-sziget fesztiválja: a korábban ígért pormentesítés és toi-toi WC-ktől való búcsú mellett új kampányokkal, alkoholstratégiával is készülnek, mi több – azt ígérik, idén újra díszes lehet a K-híd is.

„Két év kihagyás után tavaly már annak is örültünk, hogy sikerült túlélni a sokakat el is lehetetlenítő, több fronton támadó nehézségeket”

– fogalmazott a Sziget sajtótájékoztatóján Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője. Kádár hozzátette: idén azonban újra fejlődni akartak, egy „látványosabb Sziget” lett a cél, több helyszínnel, új dizájnokkal. Ezek között

  • visszatér az Art Of Freedom térinstallációkkal;
  • reményeik szerint újra díszes lesz a K-híd, amin tavaly felújítási munkálatok zajlottak;
  • a vendégterekből eltűnnek a mobil WC-k, vízöblítéses konténerblokkok jönnek helyette.

Újít a Sziget a vendéglátásban is, Kádár elmondta, hogy idén a hazai kínálat és a fesztiválételek mellett a Sziget partnerei lesznek ismert és kedvelt éttermek és büfék is – bővül a nemzetközi kínálat, és a speciális étrendet követőket is jobban kiszolgálja majd a fesztivál. Kádár azt is elmondta:

úgy határozták meg az ételárakat, hogy a fesztivál nem lehet drágább a fővárosban megtalálható hasonló kínálatnál, ráadásul mindenhol kell lennie egy budget foodnak, ami max. 2500 forint lehet.

A fesztivál zöldkampányt indított, így a vendéglátók 80%-a legalább két vegetáriánus főételt fog kínálni, sőt 40% feletti lesz a vörös húst egyáltalán nem kínáló partnerek aránya.

Jól vizsgázott rendszer, fesztiválkampányok

A Sziget évek óta igyekszik priorizálni a zöldülést, tavaly is voltak fesztiválos különvonatok, rollerek, szelektív gyűjtők, ezt itt, ebben a cikkünkben mutattuk be akkor. A hulladékgyűjtési, energiagazdálkodási elvek továbbra is maradnak a fesztivál szerint, emellett céljuk, hogy minimalizálják a robbanómotoros közlekedési eszközök használatát, a legszükségesebb ilyen járműveken kívül a Szigeten dolgozók is csak elektromos vagy emberi erővel hajtott járművel közlekedhetnek.

Mint minden évben, úgy tavaly is szembetűnő volt a Sziget porossága, a szállópor beterítette a fesztiválozókat és a sátrakat egyaránt: ennek a pornak kíván most „hadat üzenni” a fesztivál a Sziget visszazöldítésével, Duna-vizes locsolással, pormentesítéssel. A sátorhelyek és sátoralternatívát nyújtó szálláshelyek tavalyhoz hasonlóan maradnak, bár idén új kempingrészt kapnak azok, akik hulladékmentes környezetben szeretnének lenni, és ezért vállalják az elköteleződést is.

Nem változik a beléptetési és kiengedési rendszer, idén is számítanak a 2022-es Szigethez hasonló telt házas napokra, Kádár szerint pedig akkor a rendszerük „jól vizsgázott”. Változik viszont, hogy több ivóvízállomás lesz a fesztiválon belül, ráadásul egy DRINKiQ nevű alkoholedukációs programmal a fesztivál a tudatos alkoholfogyasztást is próbálja majd jobban közvetíteni a fesztiválozók felé. Idén kísérleti jelleggel külön karbon kompenzációs programot indítanak a fesztiválra repülővel érkezők számára. Itt az a cél, hogy pár éven belül a repülős utak nagy része kompenzálva legyen.

Új helyek, nagy nevek

Ahogy azt a fesztivál korábban már bejelentette, a főfellépők között idén olyan nevek érkeznek, mint a Florence + the Machine, Imagine Dragons, David Guetta, a Mumford & Sons, Lorde, Macklemore vagy Billie Eilish: utóbbi először lép fel Magyarországon. A magyar előadók közül Nagyszínpadra kerül például a Halott Pénz, a Carson Coma és Dzsudló.

Új helyre kerül az Európa Színpad és a Sztereo Színpad – a sokféleképpen hívott, NECC partis, volt Retro Színpad is, és megújulva vagy változatlanul visszatérnek a Szigettől megszokott nem zenei programok is: például a cirkusz, a Vándor Vurstli, ahol mi is jósoltattunk tavaly magunknak és a színház.

A Sziget idén is kiáll az ukránok mellett a háború miatt, jelzi a Sziget közleménye: a Nagyszínpad egyik Love Revolution Special programja is őket helyezi előtérbe, de szinte minden színpadon találhatnak a látogatók ukrán fellépőket a fesztivál ideje alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!