„Régebben készítettem egy ilyen képet: Sztálin, Hitler, Kádár, Orbán”

2023. május 11. – 13:15

Másolás

Vágólapra másolva

Legújabb képeit mutatta meg a Deutsche Welle forgatócsoportjának műtermében drMáriás, azaz Máriás Béla képzőművész, a Tudósok zenekar frontembere. Popkulturális utalásokban is bővelkedő műveiben közéleti témákra reagál és közszereplőket jelenít meg a friss Munkácsy-díjas képzőművész.

Mint mondja, sok olyan ember szerepel a képein, akik az életünket befolyásolják.

„Régebben készítettem egy ilyen képet: Sztálin, Hitler, Kádár, Orbán” – mutatja képeit drMáriás, de megfestette már Varga Juditot, Putyint, Ferenc pápát és Greta Thunberget is.

Műveit a Facebookon is megosztja követőivel, és nem csupán azért, mert az 1966-ban született művész halad a korral: „Én nem állíthatok ki vezető, állami tulajdonú kiállítóhelyeken, mint a Műcsarnok vagy a Ludwig Múzeum, mert egyszerűen kicenzúrázzák az ilyen jellegű művészetet. Hozzászokunk lassan ahhoz, hogy bizonyos értelemben egy gumidemokráciában élünk, ahol sok mindent lehet csinálni” – csak azt a hatást nem érheti el az ember, mint egy normális demokráciában – fűzi tovább gondolatait drMáriás. A képzőművész szerint nem mindegy, hogy az ember a Facebookon vagy egy kortárs művészeti múzeumban jelenik-e meg, az ő múzeuma most a Facebook.

Nem lát abban politikai összefüggést, hogy éppen az idén kapta meg a Munkácsy-díjat, amire 15 évvel ezelőtt jelölték. A díjak önmagukban amúgy sem jelentenek túl sokat számára.

DrMáriásról legutóbb részletesen akkor írtunk, amikor 2021 májusában Karácsony Gergely nyitotta meg az egyik kiállítását az A38 hajón. Ekkor a művész ezt mondta a Telexnek: „Nem tartom aggályosnak, sőt örvendetes, hogy Karácsony elvállalta a kiállítás megnyitását. A kiállítás a Művészeti konzultáció című új albumom miatt nyílt meg, ami egy különleges próbálkozás arra, hogy a festményeimen keresztül megszólítsunk különböző világfelfogású személyeket.”

Akkor mondta ezt is: „Hiszek abban is, hogy a különböző világlátású emberek tudnak egymáshoz közeledni a művészet által.”

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!