Karácsony Gergely nyitotta meg drMáriás kiállítását, de a festőművész szerint ez nem jelenti azt, hogy beszállt volna a kampányába

2021. május 28. – 13:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely nyitotta meg drMáriás festőművész legújabb kiállítását az A38 hajón csütörtökön este. A főpolgármester a Facebook-oldalán azt írta, hogy

„szerencsésebb helyeken már önmagában az is kompromittálna egy művészt, hogy a vernisszázsán egy politikus beszél, nem pedig egy művészettörténész vagy egy galériatulajdonos, de mint tudjuk, Magyarországon minden másképpen van. Így aztán abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy részt vehettem drMáriás művész kiállításának megnyitóján”.

Karácsony szerint a valóság egyre erőteljesebb konkurenciát jelent drMáriás látásmódja számára. „Tessék, itt egy újabb érv a változás mellett: hogy a valóság abszurditása ne szívja el teljesen a levegőt a művészi abszurd elől. Védjük meg a dadaista művészt a dadaista valóságtól. Hogy a reális ne tegye munkanélkülivé a szürreálist.”

A Telex megkereste a festőművészt, aki legutóbb azért került bele a hírekbe, mert Ádámként és Évaként festette meg Mészáros Lőrincet és leendő feleségét, Várkonyi Andreát. DrMáriástól megkérdeztük, miért éppen a főpolgármestert, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét kérte fel a kiállítása megnyitására, és nem gondolja-e, hogy ezzel felmerülhet a gyanú arra, hogy beszállt a kampányába.

„Nem tartom aggályosnak, sőt örvendetes, hogy Karácsony elvállalta a kiállítás megnyitását. A kiállítás a Művészeti konzultáció című új albumom miatt nyílt meg, ami egy különleges próbálkozás arra, hogy a festményeimen keresztül megszólítsunk különböző világfelfogású személyeket.”

Mint mondta, a kiállításon és így az albumban is „tudatos és óvatos egyensúlyban” vannak a magyar politikai oldalak szereplői, jobbról és balról is. A Mészáros páron kívül ott van Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely portréi, ahogy láthatóak a nemzetközi porondról Joe Biden amerikai elnök és Soros György milliárdosról készült festmények is. Ráadásul péntek este az albumbemutató rendezvényen fellép Rockenbauer Zoltán egykori fideszes miniszter is. A megnyitót ezúttal Till Attila tartja, majd koncertet ad a 35 éves Tudósok zenekar.

„Hiszek a jó szándékú és jóhiszemű emberekben, és abban, hogy a humor és a szép szeretete felül tud emelkedni a lövészárkokon. Hiszek abban is, hogy a különböző világlátású emberek tudnak egymáshoz közeledni a művészet által”.

A Művészeti konzultáció című albumot bemutató kiállítás szombaton (19–21) és vasárnap (11–13) tekinthető meg az A38 hajón, ahol a festőművész dedikálni is fog. Az albumról itt nézhető meg egy videós összeállítás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!