Letiltanák a Thália Színház darabját, mert fehér színész játszik egy fekete karaktert

2023. május 7. – 16:11

Másolás

Vágólapra másolva

Le akarja tiltani a szerző a Thália Színházban játszott A nagy kézrablás című darabot, írja az Index. Az Oscar-díjas író-rendező, Martin McDonagh ügynöksége azt írta a színháznak, hogy feketére festett fehér színész nem játszhatja a darab fekete karakterét, Tobyt.

A nagy kézrablást először 2016-ban mutatták be Kálomista Gábor színházában, és bár akkor is feketére festették az afroamerikai Tobyt játszó színészt, akkor ez nem okozott problémát a szerzőnek. Holott a feketére maszkírozás, azaz a blackface jelensége már akkor sem számított politikailag korrekt dolognak az Egyesült Államokban.

2020-ban aztán valódi fordulat állt be a jelenséggel kapcsolatban, amikor George Floyd halála után erőre kapott a Black Lives Matter mozgalom. Mind a színházakban, mind a filmekben és a tévéműsorokban is abszolút tabu lett a blackface alkalmazása – olyannyira, hogy több streamingszolgáltató is kivett a kínálatából olyan sorozatrészeket, ahol a fehér színészek feketére festve játszottak színesbőrű karaktert.

A progresszív hullám viszont nem érte el a Gyurcsány Ferencről kampányfilmet csináló Kálomista Gábor ingerküszöbét, így a Thália Színház idén májusban is feketére festett színésszel mutatta be A nagy kézrablást. Ez nem tetszett a szerző Martin McDonaghnak, aki ügynökségén keresztül a premier előtt megüzente: ilyen szereposztással nem engedi előadni a darabot.

Ezt megerősítette az Indexnek Kálomista Gábor, a színház igazgatója is – ennek ellenére bemutatták, és továbbra is műsorukon tartják A nagy kézrablást. Kálomista szerint egyelőre nem foglalkoznak az ügynökség álláspontjával, és ha jogi eljárásra kerülne sor, kíváncsian várják, hogyan ítéli meg a helyzetet a bíróság.

Korábban az Elkúrtuk című propagandafilmje miatt perelték be Kálomistát, aki másodfokon meg is nyerte a pert a főgonoszként ábrázolt Hann Endre közvéleménykutatóval szemben.

Martin McDonagh legújabb filmjét, A sziget szellemeit pedig több kategóriában is Oscar-díjra jelölték – a filmről írt kritikánkat itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!