Beyoncé négy év után Dubajban lépett fel először, de a műsorból kimaradtak a meleg közösséget támogató albumának számai

2023. január 23. – 15:15

Másolás

Vágólapra másolva

A Grammy-díjas amerikai énekesnő, Beyoncé négy év szünet után először Dubajban lépett fel, ahol 75 perces koncertet adott szombaton egy zárt körű rendezvényen. Sajtóhírek szerint a fellépésért 24 millió dollárt kapott az énekesnő, akit most sokan azért kritizálnak, mert hiába szentelte 2022-es, Renaissance című albumát az LMBTQ+-közösségnek, az albumról egyetlen számot sem adott elő a koncerten – írja a Euronews.

Beyoncé legutóbb 2018 decemberebén lépett fel élő koncerten, szombaton a dubaji luxusszálloda, az Atlantis Royal megnyitóján lépett fel. A látványos, tűzijátékkal is feldobott rendezvényen csak meghívott vendégek vehettek részt, és olyan sztárokat is meghívtak rá, mint Kendall Jenner, Ellen Pompeo, Winston Duke és Letitia Wright.

Bár az eseményen se videózni, se fotózni nem lehetett, néhány felvétel felkerült az internetre, és a dalok listája is nyilvánosságra került.

Az énekesnő rajongóit az háborította fel, hogy hiába állt ki Beyoncé korábban a meleg közösség mellett, és szentelt tavaly egy egész albumot az LMBTQ+-közösségnek, a szombaton előadott 17 számba egy darab sem fért bele ebből az albumból. A Renaissance-t egyébként nagybátyjának, Jonnynak ajánlotta, aki melegnek vallotta magát és HIV-vel küzdött.

Ez nyilván nem véletlen: a homoszexualitás főbenjáró bűnnek számít Szaúd-Arábiában, halállal vagy korbácsolással is büntethetik az azonos neműek közötti szexet. Az is illegális, ha a férfiak női ruhát viselnek, vagy ha a nők férfiruhát. Szaúd-Arábia a Doctor Strange című Marvel-filmet sem mutatta be áprilisban, mert a Disney nem volt hajlandó kivágni a leszbikus párra utaló részt, de tavaly azzal is bekerült a nemzetközi hírekbe az ország, hogy szivárványszínű játékokat és gyerekruhákat foglaltak le a hatóságok, mert szerintük azok a melegségre buzdítanak.

Beyoncé rajongói képmutatásnak nevezték, hogy az LMBTQ+-közösség ünneplése után egy olyan országban lépett fel az énekesnő, amely látványosan a földbe tiporja az LMBTQ+-közösség jogait.

A LGB Alliance egyik társalapítója a Telegraphnak azt nyilatkozta: „Beyoncé sok meleg ember számára hatalmas ikon. Az LGB Alliance mélységesen csalódott, hogy Beyoncé beleegyezett abba, hogy koncertet adjon Dubajban, ahol az azonos neműek közötti szexuális aktus bűncselekménynek számít, és potenciálisan halállal büntethető.”

A Twittert is elárasztották a rajongók csalódott és dühös bejegyzései. A RuPaul's Drag Race sztárja, Kitty Scott-Claus például azt írta: „Sziasztok, lenne egy kérdésem... meg tudja valaki magyarázni, hogy a múlt hónapban miért akarta mindenki eltörölni David Beckhamet, de most miért ünnepli Beyoncét a dubaji fellépéséért? Egy szabály vonatkozik az egyikre, egy másik a másikra?” (Beckhamet számos kritika érte, mert elvállalta, hogy a katari futballvilágbajnokság arca legyen.)

A Daily Mail is összegyűjtött egy csokorra valót a csalódott rajongók bejegyzéseiből: ezekben többen azt írják, Beyoncénak egyrészt semmi szüksége nincs az extra 24 millió dollárra, ezért nem is értik, miért vállalta el a dubaji fellépést, másrészt azt írják, az lenne a minimum, hogy a koncertért kapott összeget felajánlja egy melegjogokkal foglalkozó szervezetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!