A Disney nem hajlandó kivágni a Doctor Strange-ből Szaúd-Arábia kérésére a leszbikus párra utaló részt

2022. április 26. – 19:06

Másolás

Vágólapra másolva

Szaúd-Arábia arra kérte a Disney-t, hogy vágja ki a Doctor Strange – Az őrület multiverzumában című filmből az „LMBTQ-utalásokat”, mielőtt a filmet az arab országban bemutatnák.

A Guardian cikke szerint a Benedict Cumberbatch főszereplésével készült Doctor Strange folytatását világszerte a jövő héten mutatják be, de a szaúdiak 12 másodpercet kivágatnának a filmből. Azt a részt nem akarják a filmben látni, amikor egy leszbikus karakter, a Xochitl Gomez által alakított America Chavez arra utal, hogy neki „két anyukája” van.

Navaf Alszabhan, a filmek besorolásáról döntő szaúdi intézmény képviselője azt mondta: megkérték a Disney-t, hogy vágják ki az érintett részt, de hangsúlyozta, hogy nem fogják betiltani a filmet.

Pénteken a Hollywood Reporter azt írta, hogy meg nem erősített hírek szerint Kuvaitban betiltották a filmet. Szaúd-Arábiában, Kuvaitban és Katarban is kivonták az elővételes jegyeket az értékesítésből, az Egyesült Arab Emírségekben azonban nem.

Nem ez az első eset, hogy egy Marvel-film szembekerül a szaúdi hatóságokkal. Novemberben az Örökkévalók című filmmel voltak kifogásaik, amelyben egy meleg pár szerepel. A Disney abban az esetben is elutasította a cenzúrát, a filmet így nem mutatták be ott.

Szaúd-Arábia 2017 végén oldotta fel a mozis vetítések évtizedek óta tartó tilalmát, ez is része volt a Mohamed bin Szalmán trónörökös által kezdeményezett társadalmi reformoknak, amelyek célja a mélyen konzervatív királyság megújítása. 2021-ben összesen 238 millió dollárért adtak el mozijegyeket az országban, ami 95 százalékos növekedés az előző évhez képest – írta a Variety januárban.

A homoszexualitás főbenjáró bűnnek számít Szaúd-Arábiában, amely az igazságszolgáltatás alapját képező iszlám saría törvények szigorú értelmezéséről ismert.

A Disney LMBTQ-jogokkal kapcsolatos álláspontja vitákat váltott ki az Egyesült Államok egyik államában is. Pénteken Florida kormányzója, Ron DeSantis aláírta azt a törvényt, amely megszünteti azt a jogszabályt, ami évtizedek óta lehetővé tette a Disney számára, hogy kvázi helyi önkormányzatként járjon el Orlandóban, a Disney World vidámparknak otthont adó városban.

A lépés a floridai hatóságokkal folytatott vita legújabb epizódja volt, miután a vállalat márciusban bírálta a szexuális irányultságról szóló iskolai tanórákat betiltó törvény elfogadását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!