A Harry Potter óta nem álltak annyian sorba könyvért Angliában, mint most Harry herceg memoárjáért

2023. január 10. – 22:35

Másolás

Vágólapra másolva

A Harry Potter-regényfolyam egyes köteteinek megjelenése óta nem volt akkora kereslet könyv iránt, mint amit Harry sussexi herceg kedden megjelent memoárja produkál – számolt be az MTI.

A „Spare” (Tartalék) című 407 oldalas könyvből a globális kiadó a forgalmazás első napján 400 ezer példányt értékesített az összes formátumot beleszámolva. A két legnagyobb angliai hagyományos könyvesbolthálózat, a Waterstones és a WH Smith a szokásos időpontnál hamarabb kinyitotta üzleteit a fokozott érdeklődés miatt, bár a boltok előtt ezúttal nem voltak akkora sorok, mint a Harry Potter-epizódok megjelenése előtt.

Az eddigi abszolút rekordot a Harry Potter és a halál ereklyéi (amelynek címét az MTI kreatívan újrafordította: „Harry Potter és a halálos szentek” lett belőle), J. K. Rowling Potter-sorozatának záró része tartja. Ez 2007 júliusában került a piacra, a megjelenés utáni első teljes napon Nagy-Britanniában 2,65 millió, az Egyesült Államokban 8,3 millió kelt el belőle.

Larry Finlay, a Transworld kiadó vezérigazgatója kedd este a BBC-n elmondta: a cégnél tudták, hogy Harry herceg könyvét elkapkodják majd a polcokról, de az első napi kereslet a legvérmesebb várakozásokat is felülmúlta.

Harry herceg könyve iránt főként azért ilyen nagy az érdeklődés, mert az ő és felesége, Meghan Markle viszonya igen feszült a királyi család többi tagjával. A pár 2020 márciusában felhagyott a brit királyi család magas rangú tagjaiként rájuk háruló hivatalos feladatok ellátásával, és első gyermekükkel együtt Kaliforniába költöztek. A könyvben a viszony megromlásához vezető események Harry szemszögéből megírt verziója mellett számos más, a brit bulvár által különös élvezettel rágcsált részlet tárul fel, ezek közül néhányat már a Telexen is szemléztünk. Kiderül például a Spare-ből, hogy Harry szerint hogyan zajlott egy erőszakossá fajult veszekedésük Vilmossal, hogy hány tálibot ölt meg Afganisztánban (a leíráshoz használt nyelvezetéért komoly bírálatot is kapott), és hogy egyszer egy kicsit lefagyott a pénisze.

A Spare magyarul március 17-én jelenik meg a Corvina kiadásában, „Tartalék” címmel. A cím egyébként arra utal, hogy Harry herceg csak a „tartalék” a brit királyi családban, van ugyanis egy brit mondás arról, hogy a mindenkori uralkodó akkor gondoskodik megfelelően a trónutódlásról, ha házasságából születik egy trónörökös (heir) és egy tartalék is (spare). Harry jelenleg az ötödik a brit trónutódlási sorban, Vilmos és az ő gyerekei után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!