Harry herceg könyvében bevallja, hogy a brit hadsereg katonájaként végzett 25 tálibbal Afganisztánban

2023. január 7. – 12:53

Másolás

Vágólapra másolva

Heves reakciókat váltott ki Harry herceg hamarosan megjelenő Spare (Tartalék) című könyvének újabb, napvilágot látott részletei, amiben a herceg bevallja, hogy végzett 25 tálib katonával, mikor a brit hadsereg katonájaként szolgált Afganisztánban – írja a CNN.

Az önéletrajzi könyv a tervek szerint január 10-én fog megjelenni, ám a brit Daily Telegraphnak sikerült megszerezni egy példányt a hivatalos publikálás előtt. Így szivároghatott ki az a részlet, amiben állítólag a herceg arról ír, hogy őt nem hozza zavarba az, ha arról kell beszélni, hogy végzett 25 tálibbal. Az ő szemében nem is emberek, hanem „csak a tábláról levett sakkfigurák” – írja elvileg a herceg, akinek a mondataival kapcsolatban több, brit katonai vezető is erős kritikát fogalmazott meg.

Kim Darroch, Nagy-Britannia korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, aki 2016 és 2019 között az Egyesült Államok brit nagykövete volt, a Sky Newsnak azt mondta, hogy nem tanácsolta volna Harrynek, hogy ez bele kerüljön a könyvbe. Richard Kemp ezredes, a brit hadsereg nyugalmazott tisztje szintén egy, a SkyNewsnak adott interjúban azt mondta, hogy Harry herceg bemocskolta és negatív, hamis színben tüntette fel a brit hadsereget. Szerinte a herceg úgy állítja be a brit hadsereget, mintha ott a kiképzésen azt tanítanák, hogy az ellenséget ne vegyék emberszámba, csak figuráknak a sakktáblán, akiket egyszerűen csak le kell söpörni.

A brit herceg 10 évig szolgált a brit hadseregben. Kétszer járt Afganisztánban, 2007 és 2008 között, illetve 2012 és 2013 között. 2011-ben kapitányi rangot ért el, és Apache repülőgép-parancsnoki képesítést is szerzett. Harry Wales százados, ahogy a hadseregben ismerték, 2015-ben vonult nyugdíjba.

Ben McBean, egykori királyi tengerészgyalogos, akivel Harry együtt szolgált Afganisztánban, egy Twitter-posztban fejtette ki véleményét a történetekkel kapcsolatban: „Szeretlek #PrinceHarry, de be kell fognod a szádat! Elgondolkodtató, hogy milyen emberek veszik körül. Ha jó emberek lennének, akkor valakinek már régen szólni kellett volna neki, hogy hagyja abba.”

Nem világos, hogy McBean konkrétan Harrynek a katonaságban töltött időszakáról szóló megjegyzéseire utalt-e, vagy általánosabban Harry memoárjainak egy sor más olyan megnyilatkozására, amelyek zűrzavart okoznak a brit királyi családban. A napokban egy olyan részlet került nyilvánosságra, miszerint Vilmos herceg egyszer megragadta testvérét, eltépte a nyakláncát és a földre lökte. A legutóbb pedig arról olvashattunk, hogy a herceg fagyási sérüléses pénisszel vett részt Vilmos és Katalin esküvőjén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!