Közösségi finanszírozásban gyűjtenek József Attila legvitatottabb könyvének kiadására

2022. december 14. – 06:35

Másolás

Vágólapra másolva

Még nyáron írtunk arról, hogy a szerző Lakatos István ismét kiadja a Dobozváros című fantasyját, amellyel 2012-ben elnyerte az Év gyerekkönyve díjat. A kötet megjelentetésére a magyar könyvpiacon még szinte ismeretlen megoldással, közösségi finanszírozással gyűjtött pénzt.

Most ugyanezt az utat választotta a zsebkönyvekben évek óta olcsó, minőségi irodalmat kínáló Poket is, amikor József Attila legvitatottabb, sőt, botrányosnak számító könyvének, a Szabad-ötletek jegyzékének kiadásához szintén a Brancson gyűjt pénzt. A közösségi piactéren meghirdetett projektben 2 000 000 forintot akarnak összegyűjteni – cikkünk megjelenésekor 58 százalékon álltak két nappal a határidő letelte előtt.

A Szabad-ötletek jegyzéke olyan szabad asszociációs írásokat tartalmaz, amelyek segítségével bepillantást nyerhetünk József Attila legbelsőbb gondolataiba; a kötet egyesek szerint olyan, mint egy napló, mások szerint szabadvers.

A kötetre 1500 és 50 000 forint között hatféle előfizetői csomag van, a 10, 20 és 50 ezres csomagot vásárlók a Poket karácsonyra is kapnak egy jegyet (több egyéb juttatás mellett). Ezt december 18-án rendezik többek között Henri Gonzo, Kollár-Klemencz László, a Margaret Island, Szabó Balázs, Szabó T. Anna és a most bemutatott 2023-as Fishing-himnuszt a Vad Fruttikkal közösen jegyző Дeva közreműködésével, de egy koncertszínházi előadásban fellép mások mellett a Poket-alapító Vecsei H. Miklós is.

A Poket 2018 áprilisa óta működik, előbb csak Budapesten, majd 2019-ben tizenöt vidéki városban telepítettek könyvautomatákat, amelyekben jelenleg 1500 forintért árusítanak könyveket, több mint hatvan kötetük jelent meg.

A hagyományos, kiadói modelltől eltérő könyvkiadásra nem a Dobozváros az egyetlen példa. Mint tavasszal megírtuk, a kortárs magyar líra egyik legjelentősebb szerzője, Szálinger Balázs szerzői könyvkiadásba kezdett idén, új verseskötetét magánkiadásban, a háború előtti időszakot idéző kivitelben jelentette meg, majd nemrég a 2000-ban kiadott Zalai Passióját is közreadta ugyanebben a modellben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!