Annie Ernaux kapta az irodalmi Nobel-díjat

2022. október 6. – 13:01

frissítve

Annie Ernaux kapta az irodalmi Nobel-díjat
Annie Ernaux az idei cannes-i filmfesztiválon – Fotó: Julie Sebadelha / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A francia Annie Ernaux kapta az idei irodalmi Nobel-díjat, jelentette be csütörtök délután a díjat odaítélő Svéd Akadémia.

Az akadémia titkára szerdán a díj bejelentésekor azt mondta, hogy még nem sikerült elérni Ernaux-t telefonon, hogy értesítsék a díjról.

A hivatalos indoklás szerint azért a bátorságért és klinikai élességért járt a díj, ahogyan meg tudja mutatni a személyes emlékezés gyökereit, furcsaságait és kollektív korlátait.

Annie Ernaux 1940-ben született, gyerekkorát a normandiai Yvetot-ban töltötte, ahol a szülei egy élelmiszerboltot vezettek. Az első könyve, a Les Armoires vides 1974-ben jelent meg. Önéletrajzból táplálkozó munkásságában keverednek a személyes emlékezet elemei és a történelmi események tényei. Franciául 2008-ban jelent meg az Évek című regénye, amit 2019-ben Man Booker-díjra is jelöltek.

Az akadémia szerint Ernaux következetesen és több szemszögből vizsgál egy életet, amit meghatároznak a gender, a nyelv és a társadalmi réteg ellentétei. „Az útja az írásig hosszú és nehézkes volt” – írják.

Ernaux Lánytörténet és Évek című könyve Magyarországon is megjelent az utóbbi években magyar fordításban. A Lánytörténet egy önéletrajzi ihletésű regény egy 17 éves lányról az ötvenes évek Franciaországában, az Évek pedig a 20. század második felének francia történelmét foglalja össze Ernaux életén keresztül.

Az ő könyvéből készült az Esemény című francia film, ami idén megnyerte a velencei filmfesztivál fődíját, és amit szeptember végén a magyar mozikban is bemutattak. Idén elkészítette első filmjét is, a Les années Super-8 című, családi felvételekből összevágott dokumentumfilmet az idei cannes-i filmfesztivál egyik mellékszekciójában mutatták be. Itt meg lehet nézni az előzetesét.

Az irodalmi Nobel-díjat 114 alkalommal 118 díjazottnak osztották ki 1901 óta, az elismeréssel 10 millió svéd koronás (durván 388 millió forintos) pénzdíj is jár.

A 2021-es irodalmi Nobel-díjat a zanzibári születésű Abdulrazak Gurnah regényíró kapta. A hivatalos indoklás szerint Gurnah azért kapta a díjat, mert „kompromisszum nélkül és együttérző belátással foglalkozik a kolonializmus hatásával és a kultúrák és kontinensek közötti határok menekültjével”.

Az előző évtizedben különösen nagy port kavartak a díjazások, a szexuális zaklatás vádjától kezdve a nyertesek nevének kiszivárogtatásától kezdve minden előfordult a 2010-es években, erről az előző nyertesről szóló cikkben írtunk bővebben.

2022 eddig Nobel-díjasai:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!