Tompa Andrea: Vilmányi Benett nagyon jól, szépen, okosan tette, amit tett. Civil kurázsinak hívják

2022. szeptember 27. – 15:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az író és színikritikus Tompa Andrea, illetve a Junior Prima-díjas magyar színész Vecsei H. Miklós is Facebook-bejegyzésekben fejtette ki véleményét arról, hogy a jelenleg szabadúszó Villmányi Benett nem vette át a neki szánt Junior Prima-díjat. A Telexnek a színész azt nyilatkozta, eredetileg nem tervezte visszautasítani az elismerést, de annyira feldühítette, hogy az átadó előtt külön kérték, hogy ne politizáljon a beszédében, hogy mégis így tett.

Tompa Andrea a Facebook-oldalán ezzel kapcsolatban azt írja, hogy „Vilmányi Benett gesztusával rámutatott a díj mögött meghúzódó láthatatlan, de jelenlévő hatalmi struktúrákra.

Vilmányi Benett nagyon jól, szépen, okosan tette, amit tett. Civil kurázsinak hívják. Visszautasított egy díjat magán a díjátadón, amikor kiderült, hogy nem beszélhet arról, amiről szeretne. Szóltak neki, hogy nem politizálhat. Egy független díj nem engedhet meg magának ilyet – nem mondhatja meg, hogy a díjazott miről beszélhet”

– fogalmazott posztjában az elismert író, aki szerint a „díj függetlenségét nem a díjazottak beszéde, hanem egy olyan konszenzus, amely a díjat körülveszi” teszi azzá. Azt is hozzátette, hogy egy „független díj, mindent ki kell bírjon”.

Vecsei H. Miklós a követői oldalán osztotta meg a történetekkel kapcsolatos gondolatait, miután korábban már aláírta több más korábbi Junior Prima-díjassal együtt azt a közleményt, amely szerint a szervezők kérése „pusztán azért hangzott el, hogy a díj megőrizhesse szakmai hitelességét, és méltósága sértetlen maradjon. Ebben a közegben kardot rántani indokolatlan és felesleges. Az üzenet félrement, a kollégánk pedig cselekedett, ahogy jónak látta”.

A közlemény megjelenése utáni posztjában Vecsei azt írta, hogy ez volt az egyik utolsó politikamentes díj, „ezért is volt kár ezt politikai helyzetbe keverni, ami véleményem szerint nem Benett hibája volt. Azt, hogy nem volt ideje átgondolni, hogy mit is lehetne tenni egy ilyen helyzetben, és ezzel talán a jelenlevő díjazottakat hozta kellemetlen helyzetbe, nem róható föl neki.” Ugyanakkor nem ért egyet a színésztársa kijelentésével, hogy a művészet és a politika feltétlen összetartozik.

„Nem akartam megbántani Benettet, sem azokat, akiknek reménykeltő volt az ő gesztusa, sőt megértem az indulatait és a tehetetlenséget, ugyanakkor az aláíró kollégák és barátok szándékát is értem, miszerint depolitizálva szeretnék tartani ezt a díjat”

– írja a színész. Ő megérti, „milyen hirtelen indulattal cselekedni, ha az ember igazságtalanságot érez”, mint felidézi, hogy ő például nem vette át Novák Katalintól a Fiatalokért díjat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!