Drámai zenére foglalják el az Árpád hidat a taxisok a Blokád előzetesében

2022. szeptember 15. – 11:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Október 20-án mutatják be az 1990-es taxisblokádról és az akkori miniszterelnökről, Antall Józsefről szóló Blokád című filmet.

A csütörtökön megjelent előzetesben van minden: drámai zene, dühödt taxisok, '56, fiatal és idős Antall József és Göncz Árpád.

A másfél milliárd forintos állami támogatásból készült Blokád nemcsak a taxismegmozdulás napjairól szól, hanem a háttérben zajló politikai játszmákról, küzdelmekről is. A film két idősíkon játszódik majd: 1956-ban, amikor a fiatal, történelemtanárként dolgozó Antall József belekeveredik a forradalom eseményeibe, és 1990-ben, amikor a már idős miniszterelnök a betegsége mellett a kialakuló politikai krízissel is kénytelen megküzdeni.

A taxisblokád idején a benzinár drasztikus megemelése miatt a létbizonytalanságtól tartó személy- és árufuvarozók országszerte lezárták az utakat, hidakat. A közlekedési káosz rövid idő alatt gazdasági és társadalmi krízist okozott, amit az alig öt hónapja hivatalba lépett kormány próbált valahogy kezelni. A betegségével küzdő, frissen műtött miniszterelnök, Antall József, aki 1956-ban az elnyomó hatalom ellen harcolt, azzal szembesül, hogy most ő lett a „nép ellensége”, és ellene lázadnak – olvasható a film leírásában.

A filmhez több budapesti helyszínen is forgattak, de a fővárost lezáró taxisok egyik legfontosabb gócpontjának számító Árpád hidat életnagyságban is felépítették a mogyoródi Hungaroring versenypályán, a taxisblokád tömegjelenetét ugyanis nem lehetett az eredeti helyszínen rögzíteni.

A forgatókönyvet Köbli Norbert írta (A vizsga, Félvilág), a filmet Tősér Ádám rendezi, Seress Zoltán alakítja majd az idős, ifj. Vidnyánszky Attila pedig a fiatal Antall Józsefet.

Bár még be sem mutatták, a Nemzeti Filmintézet már bejelentette, hogy Magyarország a Blokádot fogja nevezi a 2023-as Oscar-gálára, a nemzetközi film kategóriában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!