A fiatal Antall Józsefet ifj. Vidnyánszky Attila, az idősebbet Seress Zoltán alakítja majd a Blokádban

2021. október 25. – 14:21

frissítve

A fiatal Antall Józsefet ifj. Vidnyánszky Attila, az idősebbet Seress Zoltán alakítja majd a Blokádban
A film 1956-os jeleneteinek egyikében játszó színészekről készült fotó. Középen, zakó nélkül ifj. Vidnyánszky Attila – Fotó: Nemzeti Filmintézet

Másolás

Vágólapra másolva

Elkezdődött a több idősíkon játszódó Blokád című film forgatása, amelynek központi alakja a rendszerváltás utáni első, szabadon választott miniszterelnök, Antall József, akit ifj. Vidnyánszky Attila és Seress Zoltán alakít.

A filmet másfél milliárd forinttal támogató Nemzeti Filmintézet hétfőn közleményt adott ki, melyben azt írják: a két idősíkban játszódó történet betekintést enged a pályakezdő tanárként, az 1956-os forradalomban is részt vevő Antall József életébe, és beavat a taxisblokád idején a barikád túloldalán álló, a válság megoldásán dolgozó kormányfő érzéseinek, döntéseinek hátterébe is. A 24 éves Antallt ifj. Vidnyánszky Attila, míg az 58 éves énjét Seress Zoltán formálja meg a 2022. január közepéig tartó felvételek során, amelyek jeleneteit közel 40 budapesti és fővárosközeli helyszínen rögzítik 70 színész és több mint 200 statiszta közreműködésével.

A taxisblokád idején a benzinár drasztikus megemelése miatt a létbizonytalanságtól tartó személy- és árufuvarozók országszerte lezárták az utakat, hidakat. A közlekedési káosz rövid idő alatt gazdasági és társadalmi krízist okozott, amit az alig öt hónapja hivatalba lépett kormány próbált valahogy kezelni. A betegségével küzdő, frissen műtött miniszterelnök, Antall József, aki 1956-ban az elnyomó hatalom ellen harcolt, azzal szembesül, hogy most ő lett a „nép ellensége”, és ellene lázadnak.

A Blokád alkotóinak – köztük Lajos Tamás producer, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Tősér Ádám rendező – fantáziáját is ez a politikai helyzet ragadta meg leginkább. A 48 naposra tervezett forgatás október 20-án kezdődött, és várhatóan 2022. január közepéig tart.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!