Az Antall József-filmet nevezzük az Oscarra

2022. szeptember 8. – 10:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország a Blokád című filmet nevezi a 2023-as Oscar-gálára, a nemzetközi film kategóriában – áll a Nemzeti Filmintézet közleményében. A film fél évvel Antall József beiktatása után játszódik, amikor a taxisok a magas benzinár miatt blokád alá vonták a fővárost.

„A köztársasági elnök, a sajtó, a közhangulat velük szimpatizál, a karhatalom pedig magára hagyja a népszerűtlen intézkedések miatt népszerűtlen kormányt. Antall József, az egykori 56-os forradalmár hirtelen a barikád másik oldalán találja magát.
Magára maradtan, frissen műtve, egy kórteremben”

– olvasható a film leírásában.

A másfél milliárd forintos állami támogatásból készült Blokád nemcsak a taxismegmozdulás napjairól szól, hanem a háttérben zajló politikai játszmákról, küzdelmekről is.

A taxisblokád idején a benzinár drasztikus megemelése miatt a létbizonytalanságtól tartó személy- és árufuvarozók országszerte lezárták az utakat, hidakat. A közlekedési káosz rövid idő alatt gazdasági és társadalmi krízist okozott, amit az alig öt hónapja hivatalba lépett kormány próbált valahogy kezelni. A betegségével küzdő, frissen műtött miniszterelnök, Antall József, aki 1956-ban az elnyomó hatalom ellen harcolt, azzal szembesül, hogy most ő lett a „nép ellensége”, és ellene lázadnak.

A forgatókönyvet Köbli Norbert írta (A vizsga, Félvilág), a filmet Tősér Ádám rendezi, és Seress Zoltán és ifj. Vidnyánszky Attila kapta a főszerepeket. A Blokád itthon október 20-án kerül a mozikba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!