Végleg megnyerte a Nirvana a Nevermind csecsemős albumborítója miatt indult pert

2022. szeptember 5. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét elutasította a bíróság Spencer Elden tavaly nyáron benyújtott keresetét, amelyet a 31 éves férfi azért indított a Nirvana még élő tagjai ellen, mert úgy érezte, a zenekar kizsákmányolta őt azzal, hogy csecsemőként rátették az 1991-ben megjelent, kultikussá vált Nevermind borítójára. A férfi idén egyszer már bukta az ügyet, több kísérlete pedig nem is lesz, mert nem nyújthatja be még egyszer a keresetet – írja a BBC.

Elden a tavaly indított perben azzal érvelt, hogy nem volt elég idős ahhoz, hogy beleegyezzen az albumborítón történő szereplésébe, így a zenekar gyerekként szexuálisan kizsákmányolta őt, és „élethosszig tartó károkat” okozott neki. A zenekar ügyvédei decemberben a kereset elutasítását kérték a bíróságtól, mert szerintük Elden érvei nem voltak megalapozottak – álláspontjuk szerint Elden három évtizeden keresztül profitált abból, hogy ő szerepel a legendás borítón, és csak 2016 óta kezdett el arról beszélni, hogy haragszik a zenekarra.

Elden jogi képviselőinek tavaly december 30-ig kellett volna reagálniuk a zenekar elutasító kérelmére, amit nem tettek meg, így a bíróság ejtette az ügyet, később viszont panasszal éltek a döntéssel szemben, így tovább folytatódott a jogi hercehurca. Egy Los Angeles-i bíró viszont most végérvényesen lezárta a dolgot, indoklása szerint Elden jócskán túlment a tízéves limiten, és egyszerűen túl későn nyújtotta be a 150 ezer dolláros keresetet ahhoz, hogy azt állíthassa, hogy kihasználták őt. Elden így kimerítette a jogi lehetőségeit, de egy próbát a jelek szerint még tesz majd, az ügyvédei jelezték, hogy fellebbeznek a döntés ellen.

A borító egy kiállításon a Nevermind 20. évfordulóján, 2011-ben – Fotó: Samir Hussein / Getty Images
A borító egy kiállításon a Nevermind 20. évfordulóján, 2011-ben – Fotó: Samir Hussein / Getty Images

Elden egyébként annak idején úgy került a képre, hogy apja barátja volt a fotósnak, Kirk Weddle-nek. A fotót egy medencés bulin készítették, a család 200 dollárt, illetve állítólag egy Nevermind-platinalemezt és egy plüssmackót is kapott érte. A Nirvana ekkoriban még nem volt túl ismert, a Nevermind viszont egyértelműen azzá tette a zenekart, mostanra pedig 30 millió eladott példánnyal kereskedelmileg minden idők egyik legsikeresebb lemezének számít. Az album megjelenésének tavalyi, harmincadik évfordulóján bővebben is kiveséztük a jelentőségét, ezt a cikket itt olvashatják el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!