Megérkezett az első előzetes Jankovics Marcell Toldi-filmjéhez

2022. augusztus 31. – 18:29

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán befutott az első előzetes a tavaly májusban meghalt legendás rajzfilmes, Jankovics Marcell utolsó alkotásához, az animációs Toldi-filmhez. A tavaly az Arany János-emlékévhez kapcsolódva bemutatott animációs sorozattal ellentétben, amit előbb a Duna TV-n, majd online lehetett elérni, ez mozikban debütál majd, október 20-ától lehet majd megnézni – írja az MTI.

Az alkotók közleménye szerint a most megjelent teaser-trailer vágási koncepcióját a verbunkos zene ritmusa inspirálta, a teaser vágója szerint azért, mert ahogyan a verbunkos zene célja régen az volt, hogy toborozzon, úgy ez az előzetes is verbuválni akar, csak éppen mozinézőket. Arany János elbeszélő költeményének animációs feldolgozását a Magyar népmesék sorozatot is készítő Kecskemétfilm jegyzi, a közlemény szerint száz alkotó több mint három évig dolgozott rajta.

A forgatókönyvet írta, a figuraterveket készítette és a filmet rendezte Jankovics Marcell, a társrendező Csákovics Lajos. A producer Mikulás Ferenc, a zeneszerző Selmeczi György, a látványtervező és színdramaturg Maticska Zsolt és Richly Zsolt, a gyártásvezető Vécsy Vera. A Toldi mesélője Széles Tamás. A történetet a tavalyi animációs sorozat után valószínűleg tényleg senkinek nem kell már bemutatni, de ahogy akkor, úgy most is rögzítjük, hogy az MTVA a tizenkét rész mellett elérhetővé tette Arany János komplett versét is a Médiaklikk oldalán. A mozifilm október 20-án a Kecskemétfilm és a Mozinet forgalmazásában kerül a magyar mozikba.

A Toldi-sorozatról egyébként tavaly az első két rész után azt írtuk, hogy egymilliárdból egy szép illusztráció lett az unalomig ismert történethez, de azt a szintet nem sikerült megugrania, hogy úgy dolgozza fel azt, hogy az az új generációknak is izgalmas legyen. Azt viszont mindenképpen érdemes felidézni, hogy a Duna TV-n debütáló Toldi animációs sorozat egyes részletei olyanok voltak, mintha a Dragon Ballt vagy más japán animét néztünk volna, ezt a párhuzamot pedig tökéletesen érzékeltette, amikor valaki a Naruto egyik főcímdalát tette be a sorozat összevágott részletei alá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!