Vádat emelhetnek Harvey Weinstein ellen Nagy-Britanniában egy 1996-os zaklatási ügy miatt

2022. június 8. – 17:19

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emelhetnek Harvey Weinstein volt filmproducer ellen kétrendbeli szeméremsértés miatt, amelyet 1996-ban követtek el egy nő ellen Londonban. A londoni rendőrség által összegyűjtött bizonyítékok áttekintése után a brit ügyészség engedélyezte a vádemelést a 70 éves Weinstein ellen – írja az AP hírügynökség.

A ügyészség szerdai közleménye szerint a most 50-es éveiben járó nő elleni állítólagos bűncselekmények 1996 júliusában és augusztusában történtek.

Miután 2017-ben nyilvánosságra került, hogy a volt hollywoodi filmproducer évtizedeken át rendszeresen molesztált és erőszakolt meg nőket, a brit rendőrség bejelentette, hogy az 1980-as évekig visszamenően újra kivizsgálják a Weinstein elleni szexuális erőszakkal kapcsolatos vádakat. Sok más országgal ellentétben ugyanis Nagy-Britanniában nem évül el a nemi erőszak vagy a szexuális támadás vádja.

Weinsteint több mint nyolcvan nő, köztük ismert színésznők – Gwyneth Paltrow, Salma Hayek és Uma Thurman – vádolták meg szexuális visszaéléssel. A filmproducer ártatlannak vallotta magát, azonban 2020 februárjában bűnösnek mondta ki őt az esküdtszék. Szexuális erőszak és szexuális kényszerítés miatt 23 év börtönbüntetésre ítélték.

A Miramax szórakoztatóipari cég és a The Weinstein Company filmstúdió társalapítója egykor Hollywood egyik legbefolyásosabb embere volt, és olyan nagysikerű filmek producere volt, mint a Quentin Tarantino által rendezett Ponyvaregény és a Kill Bill. Weisntein bukása indította el a MeToo mozgalmat, amelynek során nyilvánosságra került a szórakoztatóiparban, az üzleti életben, a médiában, a politikai életben vagy más területen befolyásos több száz ember ügye, akik szexuális zaklatást követtek el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!