Zűrös ügyek, politikai kaland, celeb létforma csúcsra járatva: ő volt Berki Krisztián

2022. május 6. – 13:34

Zűrös ügyek, politikai kaland, celeb létforma csúcsra járatva: ő volt Berki Krisztián
Illusztráció: FIllér Máté / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek reggel, 41 éves korában meghalt Berki Krisztián, a kalandos életű sportoló-celeb-influenszer és botcsinálta politikus. Váratlan halálának körülményeiről itt írtunk, most élete fontosabb állomásait mutatjuk be.

A Tatabányán, nehéz családi körülmények között felnövő Berki Krisztián már 13 évesen elköltözött otthonról, és egy szakmunkásképzőben villanyszerelőnek tanult. Labdarúgónak készült, több kisebb csapat után a Ferencvárosban is játszott 2004 és 2005 között kapusként. Tétmérkőzésen nem lépett pályára, sőt, mindössze 11 meccsen játszott rövidke NB I.-es karrierje során. 25 éves korában be is fejezte a profi futballt, és teljesen más útra lépett:

„Dolgozni a vendéglátóiparban kezdtem, majd a járműiparban folytattam kereskedelmi vezetőként” – nyilatkozta 2011-ben az Aprilia nevű motoros cégre utalva. Ezt ekkoriban Rieb György korábbi FTC-elnök vezette, ő nevezte ki Berki Krisztiánt klubigazgatónak az egyesülethez. Ezt a tisztséget 2007 és 2010 között töltötte be, a posztról lemondással távozott. Korabeli beszámolók szerint eleinte sok nehézsége volt a szakmai tapasztalat és a nyelvtudás hiánya miatt, és noha állta a sarat (több edzőváltást is átvészelt), a szurkolók végig ellenszenvvel viseltettek iránta.

Berki 2010-ben még a Fradi elnökeként beszélt szerelmi életéről az RTL Klub Reggeli című műsorában – Fotó: Bársony Bence / rtlklub.sajtoklub.tv
Berki 2010-ben még a Fradi elnökeként beszélt szerelmi életéről az RTL Klub Reggeli című műsorában – Fotó: Bársony Bence / rtlklub.sajtoklub.tv

Berki aztán meglehetősen zavaros körülmények között tért vissza a Fradihoz. Sokak döbbenetére 2010-ben egyszer csak kiderült, hogy cége átvette az FTC Labdarúgó Zrt. irányítását. Ezután nem sokkal feljelentették azzal a gyanúval, hogy eltett 25 millió forintot a klub kasszájából, amit Berki végig tagadott. Az ügy végül 2015-ben zárult azzal, hogy az illetékes ügyészség határozatban közölte: nem állapítható meg bűncselekmény az eltűnt milliók ügyében.

Eközben volt néhány másik zűrös ügye is: 2012-ben egy angol cég megbízásából tárgyalásba kezdett az NB II.-es Vác FC-vel annak megvásárlásáról. A Vácnál mindössze négy hónapot ténykedett, aminek mérlege 42,5 milliós mínusz lett. Az angol befektető beperelte Berkit, és érvényes bírósági ítélet született arról, hogy fizetnie kell. Behajtani viszont nem sikerült rajta az összeget.

2021-ben egy másik ügyben (a BK Movie Star nevű filmes és produkciós cégén keresztül fiktív számlákat fogadott be) különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás miatt 1 év börtönre és 5 millió forint vagyonelkobzásra ítélték, de a büntetést végül felfüggesztettre módosították. Ugyanebben az évben egy teljesen más területen is elmarasztalták: ebben az ügyben is felfüggesztett börtönt, valamint vezetői eltiltást kapott, mert 2018-ban egy busz előtt büntetőfékezve balesetet okozott.

Berki Krisztián és ügyvédje érkezik a II. és III. Kerületi Bíróságra 2021. július 13-án – Fotó: Bődey János / Telex
Berki Krisztián és ügyvédje érkezik a II. és III. Kerületi Bíróságra 2021. július 13-án – Fotó: Bődey János / Telex

Berki kétes üzleti pályafutása mellett testépítői karrierbe is kezdett, 2012-ben harmadik helyet szerzett egy versenyen, majd hamarosan valóságshow-szereplőként találta meg magát újra. 2013-tól kezdődően sorra járta a tévés realityket, az Édes Élet több évadjában, az Ázsia Expresszben, az Éden Hotelben, a Hal a tortán-ban és A legbátrabb párosban is feltűnt, ezzel alapozva meg celebstátuszát.

A bulvársajtó imádta Berkit Krisztiánt különc és rongyrázós életvitele miatt. Párkapcsolatairól, viselt dolgairól a 2010-es évektől kezdődően folyamatosan cikkeztek a lapok: vele kapcsolatban a mai napig talán az ugrik be a legtöbbeknek, hogy heteken keresztül állítólagos herevasalásával pörgött a médiában. Erről egyébként később beismerte, hogy nem is történt meg: „egy egész országot átvertünk a nézettségért” – indokolta Hajdu Péter műsorában a vasalós médiahekket.

Az biztos, hogy Berki nagyon érezte, mivel lehet a figyelem középpontjába kerülni. Instagramja 335 ezer követőt szedett össze, és napi szinten születtek anyagok a médiában viselt dolgairól. Élettársa sok éven át Hódi Pamela modell/influenszer volt, 2013-ban született meg közös gyerekük, Berki Natasa Zselyke.

A pár 2018-ban szakított, de Berki Krisztián hamar új életet kezdett, 2019-ben elvette feleségül Katona Renátát, akitől 2021-ben világra jött második gyereke, Berki Emma Katerina, akinek születését a pár az influenszerlétet kimaxolva élőben streamelte, a közvetítést pénzért lehetett nézni. A szülésre 76 ezren voltak kíváncsiak, így becslések szerint a pár több mint 100 millió forintot kereshetett a bizarr vállalkozással.

A házaspár élőben streamelte közös gyerekük születését – Fotó: Berki Krisztián / Facebook
A házaspár élőben streamelte közös gyerekük születését – Fotó: Berki Krisztián / Facebook

Berkinek mindeközben volt egy különös, korábbi pályaívébe egyáltalán nem passzoló politikai epizódja is: a 2019-es önkormányzati választásokon meglepetésre főpolgármester-jelöltként mérette meg magát. Indulását sokan a Fidesz által a háttérből szponzorált zavarkeltésnek tartották, amellyel a kormányzó párt célja az lehetett, hogy megerősítse az „ellenzéki cirkusz” kommunikációs narratívát, magyarán hogy azt hitesse el a választókkal: Tarlós Istvánon kívül az összes főpolgármester-aspiráns komolyan vehetetlen. Berki végül mindössze 4044 szavazatig jutott, ezzel a szavazatok alig több mint 0,5 százalékát szerezte meg, Karácsony Gergely győzelmét nem sikerült veszélybe sodornia. Ezzel véget is ért kérészéletű politikusi pályája; bár 2020-ban még felröppent, hogy pártot alapít, ebből végül nem lett semmi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!