50 millió forintnyi büntetést kapott a filmkészítő cég a munkavédelmi előírások megszegése miatt, miután Alec Baldwin véletlenül agyonlőtte az egyik stábtagot

2022. április 20. – 21:53

Másolás

Vágólapra másolva

A kiszabható legmagasabb, 137 ezer dolláros (kb. 47 millió forint) pénzbírsággal sújtotta az amerikai Új-Mexikó állam a Rust című westernt készítő céget a munkavédelmi előírások durva megszegése miatt, írja az MTI. A film forgatása közben tavaly októberben Alec Baldwin hollywoodi sztár véletlenül agyonlőtte a stáb egyik tagját, Halyna Hutchins operatőrt.

A Baldwin-ügyről és a filmforgatások biztonsági protokolljainak dilemmáiról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Az új-mexikói Foglalkozás-egészségügyi és -biztonsági Hivatal szerdai közleménye szerint a Rust Movie Productions cégnél figyelmen kívül hagyták a szövetségi munkavédelmi előírásokat, különös tekintettel a lőfegyver használatával járó kockázatokat.

A hatóság jelentése megerősíti, hogy a nagy kaliberű revolvert, amellyel Baldwin lelőtte az operatőrt, és megsebesítette Joel Souza rendezőt, anélkül adta a színész kezébe David Halls rendezőasszisztens, hogy a fegyver megtöltése közben vagy után konzultált volna a helyszínen lévő fegyverszakértőkkel.

Felróják neki azt is, hogy biztonsági koordinátorként semmit sem tett a nagyobb biztonság érdekében, amikor a végzetes lövést megelőzően két alkalommal is elsült véletlenül egy-egy lőfegyver a forgatáson.

A vizsgálat szerint a produkció menedzserei nem adtak elég pénzt arra, hogy a forgatáson használt fegyvereket kellően ellenőrizzék, és figyelmen kívül hagyták az aggodalmakat, amelyeket a tragédia előtt véletlenül leadott lövések váltottak ki. A munkavédelmi vizsgálattól függetlenül büntetőeljárás is folyik az ügyben.

Ahogy azt februárban megírtuk, pert indított Halyna Hutchins, a forgatáson lelőtt operatőr családja gondatlanságból elkövetett emberölés miatt. A kereset szerint felelőtlen munkavégzés és a költségcsökkentés vezetett Hutchins halálához.

A keresetben Baldwin mellett a film hét producerét – Ryan Smitht, Allen Cheney-t, Nathan Klinghert, Ryan Wintersternt, Anjul Nigamot, Matthew DelPianót és Emily Salvesont –, valamint több stábtagot neveznek meg felelősként.

A Santa Fe megyei seriff hivatala vizsgálja az esetet, arra összpontosítva, hogy hogyan kerülhetett egy éles lövedék a forgatásra. A házkutatási parancsokból kiderült, hogy a fegyverkezelő, Reed Gutierrez töltötte meg a 45-ös Coltot olyan lövedékekkel, amelyekről azt hitte, hogy műlövedékek. Ezután odaadta a fegyvert Dave Halls első rendezőasszisztensnek, aki azt állította, hogy úgy adta át az Baldwinnak, hogy a fegyver biztonságos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!