Második lett Magyarország a Bocuse D’Or szakácsverseny európai döntőjén
2022. március 24. – 19:34
frissítve
Ezüst szobrot nyert a magyar csapat a Budapesten tartott Bocuse D’Or európai döntőjén, csak a dánok előzték meg őket, a harmadik hely Norvégiáé lett. A szakácsversenyen Dalnoki Bence és Nyikos Patrik elképesztő nyugalommal főztek, és már a helyszínen mindenki jó eredményt jósolt nekik.
Idén Magyarország rendezte a Bocuse D'Or európai döntőjét, ahol szerdán nyolc ország, csütörtökön pedig kilenc versenyzett. Lengyelország, Észtország, Dánia, Franciaország, Szlovákia, Svájc, Izland és Belgium az első napon mutatták meg, mit készítettek többek között az őzből, a kacsamájból, a túróból, a tejfölből és a burgonyából a világ legrangosabb szakácsversenyének európai válogatóján. A második napon Hollandia, Törökország, Norvégia, Svédország, Litvánia, Nagy-Britannia, Spanyolország és Magyarország főzött.
A legjobb commis a legfeltűnőbben ügyes fiatal, svéd lány lett, különdíjat kapott a svéd hústál is, míg a legjobb vegán tál a briteké lett.
Októberben tartották a magyar döntőt, amelyen magabiztos győzelemmel Dalnoki Bence és Nyikos Patrik csapata bizonyult a legjobbnak. Felkészülésük a hazai rendezésű európai válogatóra szinte rögtön a magyar döntő után megkezdődött.
A csapat kiegészült Széll Tamással mint coach-csal, valamint Szulló Szabinával mint presidenttel, aki a főzés közben azt mesélte, nem izgul, minden a terv szerint halad, hiszen 22-szer elpróbálták már az ételek lefőzését. A csapatoknak két ételt kellett elkészíteniük, a hústál kötelező eleme az őzgerinc és -comb, valamint a kacsamáj, a tejföl és a túró, a tányértéma pedig a „tavaszi tányér” fantázianevet viseli, és kötelező fő alapanyaga a burgonya.
A magyar tányérokon a következő elemek voltak találhatók:
„Magyar Tavasz” tányér:
Anuschka burgonya és tavaszi zöldek „tiltott” hozzávalókkal, szarvasgomba és kaviár, Anuschka burgonya
Konfitált burgonya, sült póréhagymával, szárított csiperke „szarvasgomba” és ropogós burgonyavirág
Kísérő köretek:
Zsenge karalábé és mogyorómajonéz, roppanós brokkoliszár
Savanyított gyöngyhagyma, medvehagyma és petrezselyemolaj
Lágy sajt tartlet marinált uborkával, zöldborsó és zöldalma
Zöldspárga szárított misóval, ropogós zsemlemorzsa és tavaszi fűszernövények
Mártás:
Burgonyamártás füstölt sajttal, csiperke „Kaviár”
Őz Budapest tányér:
Őzcomb és kacsamáj „mozaik” gombákkal, boróka- és tempuragyöngyök
Őzgerinc és bélszín kacsazsírral és magyar fűszerekkel glazúrozva
Kísérő köretek:
Zsenge cékla és zöldalma hagymadzsemmel, édeskömény és tokaji borecet
Anuschka burgonya, karalábé, tárkony és tavaszi zöldfűszerek
Ragu:
Túrós „derelye” erdei gombákkal, zamatos turbolyával és vadpetrezselyemmel, zöldspárga és tejföl
Szósz:
Őzpecsenyelé citromos kakukkfűvel
Sarawak bors, fűszeres kacsazsír
A konyhai zsűriben híres magyar séfek állnak: Barna Ádám, Vomberg Frigyes, Volenter István, Erdei János, Segal Viktor, valamint Brazíliából érkezett Giovanna Grossi, az olasz Nicola Portinari, az egyesült államokbeli Napából jött Philip Tessier, a dán Ronni Vexøe Mortensen és az izlandi Viktor Örn Andrésson. A konyhai zsűri élén Rácz Jenő, Alain Le Cossec és Joseph Viola áll. A kóstoló zsűri tagjait a részt vevő országok csapatai delegálják. Magyarországot a Michelin-csillagos Szulló Szabina képviseli. A környékbeli országok egyik legnagyobb hírű női séfje, a szlovén Ana Roš, a két Michelin-csillagos Hiša Franko tulajdonosa volt a zsűri tiszteletbeli elnöke.
Az eseményről részletes beszámolóval, elemzéssel további cikkben jelentkezünk.