Másfél nap alatt újravésték a sárvári Batthyány-szobor feliratát

2022. március 21. – 09:59

Másfél nap alatt újravésték a sárvári Batthyány-szobor feliratát
Fotó: R. Törley Mária

Másolás

Vágólapra másolva

A tervezett vasárnapi dátum helyett már szombaton hozzákezdett a kőfaragó a március 14-én felavatott, hibás felirattal készült Batthyány-szobor szövegezésének kijavításához, így vasárnap délután óta már stabilan zászló nélkül látható a szobor az új, y-nal pótolt felirattal – tudta a meg Telex R. Törley Mária szobrászművésztől, a 16 millió forintos szobor alkotójától.

Ahogy arról az Úgytudjuk.hu nyomán beszámoltunk, az átadót megelőzően hiba csúszott a szobor feliratába: Gróf Batthyány Lajos helyett Gróf Batthány Lajos került rá. Hogy a hiba ne legyen ordító az átadón, a szobor talapzatát egy magyar zászlóval tekerték körbe, csakhogy mégis átlátszott a felirat, ha azt valaki jó alaposan megnézte. R. Törley Mária szobrászművész a Telexnek akkor azt mondta, az is csoda, hogy át tudták adni a szobrot március 14-én, mert a kamionstop miatt majdnem meghiúsult a talapzat szállítása, ráadásul a kőfaragónak hidegben kellett vésnie, éjjel is, így lett kész végül négy órával az átadó előtt.

A szobrászművész lapunknak most azt mondta, a munka azért tartott eddig, mert a kő nagyon lehűlt éjjelente. A kőfaragó szombaton látott hozzá a javításhoz: előbb lecsiszolta a 3 mm mélyen vésett réteget a hibás oldalon, és újrafaragta a szöveget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!