Csak pár órával az átadó előtt készült el a sárvári Batthyány-szobor felirata, akkor már nem lehetett kijavítani a hibát

2022. március 18. – 10:25

Csak pár órával az átadó előtt készült el a sárvári Batthyány-szobor felirata, akkor már nem lehetett kijavítani a hibát
Fotó: Varga György / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Minden összejött, de elsősorban kevés volt az idő, ezért adta át hibás felirattal a 16 millió forintos szoborként elhíresült sárvári Batthyány Lajos-szobrot Kásler Miklós Emmi-miniszter március 14-én, a városi megemlékezés részeként – tudta meg a Telex a szobor alkotójától, R. Törley Máriától.

Az úgytudjuk.hu írta meg csütörtökön, hogy hiba csúszott a szobor feliratába: Gróf Batthyány Lajos helyett Gróf Batthány Lajos került rá, azaz a felirat egy y híján van. Hogy a hiba ne legyen ordító az átadón, a szobor talapzatát egy magyar zászlóval tekerték körbe, csakhogy mégis átlátszott a felirat, ha azt valaki jó alaposan megnézte.

Fotó: Varga György / MTI
Fotó: Varga György / MTI

Mint kiderült, eleve kevés idő állt rendelkezésre mind a szobor, mind a felirat elkészítésére, utóbbi ráadásul különösen nehezített volt, több okból is – erről R. Törley Mária szobrászművész, a Batthyány-szobor alkotója beszélt a Telexnek, és ha olvasóinknak rögtön a Törley pezsgő ugrik be a nevéről, ne érezzék rosszul magukat, nem véletlenül van ez így, ugyanis R. Törley Mária a budafoki pezsgőgyár alapítójának a dédunokája.

A szobrászművész megkeresésünkkor azt mondta, eleve csoda, hogy egyáltalán át tudták adni a szobrot március 14-én, ugyanis a megelőző hétvégén a kamionstop miatt alig ért oda a talapzat, a stop miatt ugyanis mindenki kamiont akart. Pénteken délután érkezett meg a kamion a talapzattal, amit ezután külön hosszú emelővel rendelkező daruval kellett beemeltetni a térre, ugyanis a díszkőre annak terhelhetőségi határai miatt nem hajthat fel akármilyen súlyt cipelő jármű, mert tönkretenné a burkolatot. A darus ráadásul így is szívességet tett, mert lemondta ezért egy másik munkáját.

A talapzatot pénteken késő délután tették be a térre, miután összeépítették a szoborral – amiből következik, hogy a kőfaragónak nem a műhelyében, hanem a helyszínen kellett felvésnie a feliratot, ami egyáltalán nem szokványos megoldás – magyarázta a szobrászművész, aki a munka jelentősebb hányadánál maga is ott volt. A március 14-i, hétfői átadót megelőző szombaton kezdett hozzá a munkához a kőfaragó, éjjel azonban már dermesztő hideg lett, ekkor nem tudta folytatni, csak másnap délben. Egész nap vésett, éjjel is, úgy, hogy időnként beült melegedni az autójába – majd az átadó napjának reggelén, 7 órakor fejezte be a munkát – a hibás felirattal. Csakhogy ekkor már mindösszesen 4 óra volt hátra az átadóig.

„Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Este még megnéztem, éjjel nem voltam kint, csak másnap reggel. Ekkor vettük észre a hibát. A polgármester úr fiának támadt az a zseniális ötlete, hogy takarják körbe a magyar zászlóval” – mondta R. Törley Mária. A szobrászművész nem hibáztatja a kőfaragót, mint mondta, cudar körülmények voltak, és noha próbálkoztak fűtőtestekkel, hidegben kellett dolgoznia, éjjel, sajnos megeshet ilyen, csak egy szobor esetében ezt nem igazán könnyű kijavítani. Igaz, már arra sem kell sokáig várni: vasárnap nekikezd a kőfaragó a korrekciónak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!