Szeretne kérdezni Földes Andrástól, aki akkor utazott Afganisztánba, mikor már mindenki menekült onnan?

2022. február 20. – 17:02

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap este hét órától online filmvetítés és kérdezz-felelek Földes Andrással, a Telex riporterével a Facebookon.

Földes András 2021-ben az amerikai kivonulás és a tálibok hatalomra jutását követő hetekben Afganisztánból tudósított, riportsorozatáért akkor megkapta a Főszerkesztők Fórumának Minőségi Újságírás Díját. Az útja során végig forgatott is, ezekből a felvételekből állt össze az Afganisztán – Utazás a háborúól a terrorba című mini dokumentumfilm.

Munkatársunk akkor indult el a háborús országba, amikor már mindenki menekült onnan. Rögtön az útja elején elfogták, de kiszabadulva olyan világ tárult a szeme elé, amit csak kevesen láthattak. Állig felfegyverzett, majd lakomát rendező tálibok, és olyan táj, amiből megérthető, hogy miért vérzett el itt minden hadsereg. Kabulba érve pedig megtapasztalta, milyen egy háborús ország fővárosa, ahonnan elmenekült a nyugat: nincs pénz, a nők rettegnek, miközben a riporterünket is vegzálják a tálibok. Földes András maga is alig tudott kijutni Afganisztánból az útja végén.

A 25 perces útifilm premierje február 9-én volt a Toldi moziban, ahová a Telex támogatóit hívtuk el. A filmvetítés után Földes mindent elmondott afganisztáni riportjáról, még a legparább szitut is. Aztán a Telex összes olvasója számára is bemutattuk online a filmet, két részletben itt és itt.

A vasárnap esti online eseményünkhöz azoknak is érdemes csatlakoznia, akik korábban már végig nézték a filmet, ugyanis a vetítés után Földes András egy órán keresztül válaszol majd a kommentekben neki feltett olvasói kérdésekre. Kollégánk az újságírói Facebook oldalán így harangozta be ezt a programot a követőinek:

„Az afgán filmünk premierjére sajnos csak 200-an fértek be a Toldi moziba, de most, hogy a két részt összeraktuk egy minidokumentumfilmmé, csinálunk egy online premiert is. Live adjuk a Telex Facebookján a filmet vasárnap héttől, ami után ne rohanjatok el, mert kommentben lehet kérdezni. Kérdezhettek tőlem az afgán riportútról, konfliktuszónás újságírásról vagy akár telexes témákról.”

Aki szeretné (újra) megnézni a filmet, vagy kérdezne Földes Andrástól, az itt csatlakozhat online a 19:00-kor kezdődő eseményhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!