Újabb két ismert zenész kérte a Spotifytól, hogy töröljék a zenéiket Joe Rogan podcastje miatt

2022. február 2. – 17:14

Másolás

Vágólapra másolva

Neil Young és Joni Mitchell után két újabb zenész, generációjának egyik legnagyobb soul énekesnője, India Arie és a számos zenekar mellett egyedül is több albumot kiadó Graham Nash kérték arra a Spotifyt, hogy távolítsák el a dalaikat a platformról Joe Rogan podcastje miatt – írja a BBC.

Arie bejelentésében azt írta, hogy Neil Young egy olyan ajtót nyitott ki, melyen neki is át kell mennie, annak ellenére ugyanis, hogy hisz a szólásszabadságban, problémásnak tartja Joe Rogan nézeteit, nem is csak a koronavírussal összefüggésben. Az énekesnő azzal sincs kibékülve, ahogy Rogan a faji kérdésekről beszél, és azt is kifogásolta, hogy míg a Spotify a legtöbb zenésznek egy cent töredékét fizeti ki, Rogannel 100 millió dolláros megállapodást kötöttek két éve.

Nash úgy fogalmazott, hogy miután hallotta, milyen téves információkat terjeszt Joe Rogan a koronavírusról, csak egyetérteni tud Younggal, akivel korábban amúgy zenélt is együtt a menet közben kvartetté bővült Crosby, Stills, Nash & Youngban. Mint írta, van különbség aközött, hogy valaki nyitott más álláspontokra is, meg aközött, hogy szándékosan téves infókat terjeszt. Nsah azt is kiemelte, hogy sok fiatal zenész nem teheti meg azt, hogy leszedeti a Spotifyról a zenéit, éppen ezért lenne kiemelten fontos, hogy az ehhez hasonló platformok felelősséget vállaljanak a náluk elérhető tartalmakért.

A helyzetről a népszerű zenei youtuber, Anthony Fantano is csinált egy videót, melyben arról beszélt, hogy lemondta a Spotify-előfizetését. Az okok között Joe Rogan is szerepel, akit egyébként nem akar kihajíttatni a platformról, csak azt szeretné, hogy egy kicsit kritikusabban álljon hozzá a vendégeihez, de hasonlóan fontos számára az is, hogy a Spotify alapítója, Daniel Ek 100 millió dollárt fektetett egy katonai kiberbiztonsági cégbe ahelyett, hogy mondjuk azt a pénzt a jogdíjak rendezésére költötte volna. Illetve ezzel összefüggésben természetesen az is, hogy a Spotify rettentően kevés pénzt fizet az előadóknak.

Joe Rogan sok botrányba beleszaladt már az elmúlt években, nem a mostani az első helyzet, hogy fájhat miatta a Spotify feje. A platform kénytelen volt reagálni a mostani felzúdulásra, de inkább végignézik, ahogy elmennek tőlük a zenészek, mintsem megváljanak Rogantől. Az egész helyzetről bővebben ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!