A tetoválóművészek mostantól nem álmodnak olyan könnyen színes tintákról

2022. január 5. – 18:23

A tetoválóművészek mostantól nem álmodnak olyan könnyen színes tintákról
Tetováláshoz használt festékeket tölt ki egy tetoválóművész egy lengyelországi fesztiválon 2019 novemberében – Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Január 4-étől az Európai Unió több ezer olyan festékanyagot tiltott be, amelyet tetováláshoz és sminktetováláshoz használnak. A szabályozás alapvető célja az egészségvédelem, de a tetoválóknak komoly nehézségekkel kell szembenézniük, visszavetheti az egész iparágat, hogy új festékekre kell áttérniük, amelyekből még nincs is meg a teljes színpaletta.

A tetoválásnak több ezer éves hagyományai vannak, már régen kitört a törzsi kultúrákból, az elmúlt pár évtizedben pedig szinte mindennapossá vált. Az Európai Vegyianyag-ügynökség szerint az európaiak legalább 12 százalékának van tetoválása, a 18–35 éves korosztályban a 25 százalékot is elérheti a tetováltak aránya. Még rajzolnak barkácsmódszerekkel otthon is, de egy profin működő iparág is kiépült pár évtized alatt. Az alapelv ugyanaz, bárhol is készül a tetoválás: egy vékony tűvel visznek be festékanyagot a bőr egyik mélyebb rétegébe, a dermiszbe. Ez biztosítja a rajz állandóságát. A tűszurkálás okoz kisebb bőrgyulladásokat, de ezzel nincs probléma, elmúlik hamar. A szervezetbe bevitt vegyi anyagok viszont a kutatások szerint súlyos egészségkárosodás kockázatával is járhatnak. Ezeket próbálja kiküszöbölni most az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) új rendelete,

ami több mint 4000 tetoválófestékben vagy sminktetováló festékben található vegyi anyag használatát korlátozza.

Az ECHA évek óta vizsgálta, hogy milyen hatásai lehetnek a bevitt festékanyagoknak, és arra jutott, hogy bőrallergia és bőrirritáció mellett súlyosabb következményei is lehetnek a tetoválásnak.

Bizonyos vegyi anyagok rákos megbetegedéseket és genetikai mutációkat is előidézhetnek, leginkább úgy, hogy a tintapigmentek a bőrből a nyirokcsomókba vagy a májba vándorolnak.

Elsősorban a színes tintákban találhatóak olyan karcinogén (rákkeltő) anyagok, mint például réz, kadmium, bárium, ólom, metanol, azofestékek vagy policiklikus aromás szénhidrogének. Az új szabályozás most ezeket tiltja ki teljesen, vagy állapít meg határértéket hozzájuk. Az ECHA azt várja, hogy csökkenni fognak a tetoválásokhoz és tartós sminkekhez használt festékek miatti krónikus allergiás és gyulladásos bőrreakciók. Emellett csökkenhetnek az esetlegesen a festékekben használt vegyi anyagokra visszavezethető súlyosabb hatások is, mint például a rák, illetve a DNS vagy a reprodukciós rendszer károsodása.

Az uniós szervezet azt állítja, hogy két festékanyag (a zöld Pigment Blue 15:3 és a kék Pigment Green 7) kivételével mindegyik más most betiltott anyagnak van biztonságosabb és használható alternatívája, így az egészségvédelmi szempontú szabályozás ellen nem igazán lehet érvelni. Az említett két festékanyagtól egyelőre nem is kell megválniuk a tetoválóknak, még egy évig biztosan használhatják ezeket.

Az ECHA szerint az új szabályozás – amelynek konzultációját már 2016-ban elindították, tehát senkit sem érhetett váratlanul a szakmában – nem jár káros társadalmi, gazdasági hatásokkal, nem lehetetlenülnek el a tetoválók miatta, de a szakma azért nincs elragadtatva a tintatiltástól.

„Az ilyen lépések mögött általában üzleti lobbik állnak. Hasonlókra eddig is láttunk példát, Amerikában nem használhattad az európai festéket, és viszont. Jó biznisz a festékgyártás, sok kisebb márka volt a piacon, amelyeket akár be is kebelezhetett volna egy nagy hal, de egyszerűbb volt egy festékforgalmazási rendelet mögé bebújni” – mondta Sárközi Zsolt, a Darkart Tatoo alapítója, a Tetoválók Szakmai és Érdekvédelmi Egyesületének elnöke.

Sárközi, aki egy düsseldorfi szalonban is tulajdonos, azt mondta, Németországban 50 ezer euróra büntethetik azt, aki tiltott festékanyagot használ. Az ottani szalonban már meg is váltak a régi pigmentektől. Úgy érzi, volt elég idejük az átállásra, nem ad hoc módon hoztak meg egy döntést. A piacon hozzáférhetőek az új festékek, egy 47 színű palettából válogathatnak a tetoválók.

„Ha elsőre jónak is tűnnek, csak öt év távlatában tudjuk majd megmondani, hogy mennyire válnak be ezek a festékek, mert az elsődleges szempont nálunk az időtállóság.”

„Korábban olyan szabály is volt – ez is üzleti lobbi eredménye –, hogy felbontás után fél évvel ki kellett dobni a pigmenteket, miközben a tetoválóművészek két évre is szerették leültetni a pigmenteket, hogy aztán azokat felturbózva még szebb színeket kapjanak” – mondta Sárközi.

Kíváncsi lesz, hogy itthon hogyan működik majd a szabályozás, mert úgy látja, hogy a tetoválószakma a senki földjén van, nincs jogszabály róluk, és egészségügyi felügyelet alá sem tartoznak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján is csak a most bevezetett szabályozást ismertették egy évvel ezelőtt.

Frissítés: Filutás Kitti tetoválóművész úgy érzi, hogy rövid idejük volt az átállásra; azt mondta, a szakmán belül sokáig kétkedtek abban is, hogy bevezetik-e az új szabályokat. Hiányolta, hogy nem volt lehetőségük megtapasztalni, hogyan működnek az új festékek a gyakorlatban. Ő a változásokról először tetoválócsoportokban hallott. Azt nem tudja, hogy kaphatnak-e ellenőrzéseket, arról sincs információjuk, hogy itthon melyik szerv lenne erre hivatott.

Filutás azt mondta, a szakmában senki sem áll át szívesen az új festékekre, mert mindenki az általa legjobbnak tartott, évek során kitapasztalt festékkel dolgozik szívesen.

„Akik igényesek a munkájukra, törődnek azzal is, hogy gyógyulás után vagy akár évek elteltével hogyan fog kinézni az általuk készített tetoválás. Most ezt az egészet felborították, mert olyan anyagok használatára kényszerítenek minket, amelyeket még nem ismerünk, így nem tudjuk róluk, hogy szépen bedolgozhatóak-e, hogyan fognak gyógyulni vagy évek múlva kinézni. Gyakorlatilag ezzel kísérleti alanyokat csinálnak a vendégeinkből. Minket pedig kellemetlen helyzetbe hoznak, mert önhibánkon kívül nem tudjuk garantálni a tetoválások minőségét a jövőben még pár évig biztosan.”

Az új festékek bevezetése a már korábban elkezdett vagy javításra, felújításra szoruló tetoválásoknál is gondokat okozhat. A tetoválók nem biztos, hogy találnak ugyanolyan színt, amelyet korábban használtak ezeknél.

Filutás azt mondta, lehet már új festékeket venni, ezek a korábbiaknál drágábbak, de még nincs elegendő információjuk róluk, nem tudni pontosan, melyek felelnek meg biztosan az előírásoknak.

„Mindenkinek megvan a saját összeválogatott palettája, amiben megbízik. Nem gondolnám, hogy az új festékek annyira mások lesznek, mint az eddigiek, de nem hiszem, könnyen meg fogom találni ugyanazokat a színeket, amikre szükségem van, ez már kiderült, ahogy nézelődtem. Igazából nincs sok választásom, mert rá vagyok kényszerítve, hogy ezeket használjam, vagy készíthetek csak fekete tetoválásokat, esetleg elhagyhatom a szakmát” – mondta Filutás.

„Már az is eléggé megrázó volt, hogy a koronavírus miatt hónapokig zárva voltunk. Mindennek a tetejére jött ez. Nagy a bizonytalanság, hogy milyen színekkel tudunk a közeli jövőben dolgozni” – nyilatkozta Sebastian Makowski hamburgi tetoválóművész a DPA-nak.

Makowski szerint harmadával is megcsappanhat a vendégeik száma, mert sokan keresik az élénk színeket, amelyek ezek szerint nincsenek az új palettán. A tetováló úgy érzi, hogy a pigmentek korlátozásával részlegesen betiltották a szakmáját.

Sebastian Makowski hamburgi tetoválóművész dolgozik szalonjában 2021 novemberében – Fotó: Marcus Brandt / DPA / AFP
Sebastian Makowski hamburgi tetoválóművész dolgozik szalonjában 2021 novemberében – Fotó: Marcus Brandt / DPA / AFP

Angelo Bedani, a brüsszeli Boucherie Moderne tetoválószalon művésze az AP hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy sok új tinta csak egy hete vált elérhetővé, mert lassú a kiszállítás, ráadásul egy üveg a duplájába kerül a korábban használt festékekhez képest.

Daniel Rust, a német Szövetségi Tetováló Szövetség elnökségi tagja is rossz hangulatot tapasztal az iparágban. Azt mondta, eddig is egy többoldalas tájékoztatót kellett elolvasniuk a vendégeinek a tetoválásuk előtt, tisztában voltak a kockázatokkal. „Tizenkét éve vagyok tetoválóművész, és persze volt már olyan tetoválásom, ami elfertőződött. De ennek egyszer sem a színhez volt köze, hanem mindig az utókezelés során tapasztalt rossz higiéniához.”

Bőrgyógyászok viszont helyeslik a szigorúbb szabályozást, mert a piacon lévő festékek nem mindegyikéről volt bizonyított, hogy ártalmatlan. Több nem esett át sosem klinikai vizsgálatokon. Korábban a Webbetegen dr. Hodossy-Virágh Andor bőrgyógyász azt mondta, hogy egy 2003-as európai vizsgálat során többek között karosszériafestéket és írótintát is találtak a tetoválófestékek között, ráadásul a szabályozás könnyen kijátszható, mert az összetételt és az összetevők pontos arányát csak akkor kell megadni, ha a gyártó egy tonnánál több festéket forgalmaz. A gyakorlatban ezt alig érték el: egyszerűen az egy tonna elérése előtt új vállalkozást alapítanak a gyártók, és újrakezdődik a számolás. A nem bevizsgált festékek részénél így van esély rá, hogy bőrgyulladást, allergiát okoznak, vagy autoimmun betegséget váltanak ki.

Beletelik még némi időbe, míg a friss szabályozásnak megfelelő színek teljes palettáját kikeverik, de az egyelőre haladékot kapott zöld és kék szín miatt még mindig nagyobb az aggodalom. Néhány tetováló Save the Pigments (Mentsük meg a pigmenteket) néven mozgalmat és petíciót indított. Michael Dirksék 176 ezer aláírást össze is gyűjtöttek, azt szeretnék, szerették volna elérni, hogy az EU ne tiltsa be a pigmenteket. Szervezőtársa, Erich Mänhnert pedig attól tart, hogy az új szabályozással csak a feketepiac erősödik meg, és ellenőrizetlenül kerülnek be majd festékek Európába. Vagy éppen az EU-n kívüli országokban pörög fel a tetoválópiac, míg az uniós szolgáltatók ellehetetlenülnek. Mások pedig egyszerűen felháborítónak tartják, hogy míg a tetoválókat egészségügyi szempontból korlátozzák, addig például a dohány vagy az alkohol piacán nincsenek ilyen lépések.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!