Mucsi Zoltán: Majd lehet mondani, hogy milyen szar ember ez

2021. december 18. – 06:32

Mucsi Zoltán: Majd lehet mondani, hogy milyen szar ember ez

Másolás

Vágólapra másolva

„Még visszatérve, aztán majd kivágod, vagy nem” – mondja váratlanul Mucsi Zoltán Veiszer Alindának a vele készült interjú 65. percében, már a zárókérdés után. (Az egész interjú ezen a linken nézhető meg egy jelképes támogatásért.) Mucsi ezután egy nagyjából félórával azelőtti témára tér vissza, arra, hogy ő miért szerepel a köztelevízióban.

„Az is egy szörnyű helyzet, hogy nekem lelkiismeretfurdalást okoz, vagy számon kérik. Milyen világ az, nem hiszem, hogy Angliában számon van kérve, hogy beteszed a lábad a BBC-be. Mikor ez számon van kérve, vagy felmerül ennek problematikája, akkor ott baj van” – mondja Mucsi.

„Hogy van ez a helyzet, azzal önmagában probléma van”, mondja a színész, majd úgy folytatja, hogy sejtette, hogy terítékre kerül ez a kérdés, amire ő majd válaszol valamit,

„amire aztán majd lehet mondani, hogy milyen szar ember ez, milyen nagyszerű ember ez”.

A köztévés szereplésről szóló téma, amely fél óra elteltével sem hagyta nyugodni Mucsit, a beszélgetés közepén onnan indult, hogy a színész kifejtette, hogy nem szereti ezt a politikai hangnemet, mert picivel alatta van a zagyvarékasi kocsmáénak fizetésnapon.

Forrás: Veiszer Alinda műsora
Forrás: Veiszer Alinda műsora

„Én úgy ítélem meg, hogy nem lehet azt mondani, hogy Parti Nagy Lajos szar. Főleg ebben a pozícióban, főleg, amikor ez az ember pénzelosztással bír”, véli Mucsi, Demeter Szilárd mondataira utalva.

Demeter magyar filmeket földbe döngölő szavairól a színész úgy vélekedett, hogy „lehet mondani, hogy nem szeretem ezt vagy azt a filmet. Lehet Herendi Gábornak azt mondani, hogy ez a forgatókönyv nem jó. Lehet Herendi alkotásait szeretni és nem szeretni. De amellett nem lehet elmenni, hogy mennyien nézték meg ezt a filmet. Lehet szeretni a Saul fiát vagy nem szeretni. De nem lehet elvenni tőle, hogy Oscar-díjas lett, hogy Cannes-i díjas lett, és megvette nem tudom hány ország. Mind a két embernek lehetőséget kell adni, hogy filmet csináljon”.

„Az a mondat nem hangozhat el, és annak következménye kell legyen, hogy Herendinek azt mondja egy befolyásos ember, hogy kérj pénzt a FreeSZFE-sektől. Vagy ha ez megtörténik, ott nagyon komoly probléma van”

– mondta Mucsi Lajos Tamás producer állítólagos korábbi szavaira utalva.

Innen váltanak át arra Veiszerrel, hogy az is nagy probléma, hogy a köztévében bizonyos emberek nem jelenhetnek meg.

„És te bemehetsz?” – szól a kérdés.

„Én voltam bent. Az a nagy baj, hogy nagy örömmel vettem a rendszerváltást, és picit mintha elfelejtődött volna, hogy a demokrácia azzal jár, hogy több párt lesz, sokszínű, nem ugyanazt gondoljuk bizonyos dolgokról, és ezt meg tudjuk beszélni. Nem ellenség lesz, vagy kirekesztett. Most viszont van ellenséggyártás, és van kirekesztés.”

A felvetésre, hogy nem lehet-e erre az a válasz, hogy szolidarít az ember, és nem megy be a tévébe, Mucsi azt mondta, „biztos meg lehet ezt tenni, és lehet ezt számonkérni. Az emberben van ebben dilemma. A megélhetés miatt belemegyek kompromisszumba, ez a kompromisszum magamnak megmagyarázható. Lehet, hogy a kirekesztetteknek ez nem magyarázható.”

Mucsi azt mondta, nehézséget okoz neki, picit rontja a hangulatát, ha a filmje megy azon a csatornán, amivel nem ért egyet, ugyanakkor, jegyzi meg a színész, azok, amikkel ő szerepelt a köztévén, azaz a Munkaügyek és a Tóth János című fikciós sorozatok nem azt sugallják, amit „annak a csatornának a hírei”.

Forrás: Veiszer Alinda műsora
Forrás: Veiszer Alinda műsora

A beszélgetés egy másik pontján előkerül egy 1980-as Mozgó Világ, amelyben ő felsorolja a szerinte tisztességes embereket, többek között Csoóri Sándort, Cseh Tamást, Nagy Lászlót, Sándor Györgyöt, Hofit.

Erről most azt mondta, közülük jónéhányan nem ülnének le egymással egy asztalhoz, és „ez szörnyűséges dolog”, hogy nem tudjuk megbeszélni egymással a dolgokat, hanem köpködünk egymásra, és a rendszerváltás kapcsán messzire kerülnek egymástól emberek.

Szerinte le kellene tudni ülni megbeszélni a dolgokat, „Vidnyánszky nem mondhatja Molnár Áronnak, hogy van-e gyereked. (...) Lehet, hogy nem lenne megoldás, ha leülnének egy órára egymással, de hogy ártani nem ártana, az biztos”. (A gyerekekről szóló utalás előzménye itt nézhető meg, a lényeg, hogy a politikai paletta ellentétes oldalain elhelyezkedő Molnár és Vidnyánszky összefutottak, de utóbbi azt mondta állítólag, hogy akkor ül majd le Molnárral, ha neki is lesz hat gyereke.)

Mucsi emellett beszél a gyerekkorában kapott szigorú nevelésről, arról, hogy milyen nehézséget és komplexusokat okozott neki diszlexiás abonyi segédszínészből felküzdenie magát pesti színésszé, és arról is, hogy elég jól kezeli az alkoholt, egy nyolcvanas évekbeli esetet leszámítva se próbára se előadásra nem ment soha úgy, hogy iszik előtte akár egy kortyot is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!