A Vígszínház színésze elnézést kért mindenkitől, amiért nyilvánosan írt arról, hogy nem figyelnek a színészek egészségére, majd arról, hogy egy színésznőt aláztak meg

2021. november 26. – 08:56

Másolás

Vágólapra másolva

„Ne haragudjatok.”

(Wunderlich József, 2021. 11. 26.)

A Vígszínház társulatának tagja, Wunderlich József csütörtök hajnalban hosszú Facebook-bejegyzésben írt arról, hogy szerinte a Vígszínházban a terjedő koronavírus-járvány ellenére nem figyelnek eléggé az ott dolgozók egészségére. Arról írt, hiába kérik, nem tesztelik legalább hetente őket, hogy nem játszhatnak maszkban, hogy a külsős szereplőket, résztvevőket ellenőrzés nélkül fogadják, a kiszolgáltatott dolgozók félnek, hallgatnak. Erről itt olvashat bővebben. Wunderlich később törölte vagy nem nyilvánosra állította át a posztot.

Rudolf Péter, a színház igazgatója a Telexnek reagált a színész posztjára, és azt mondta: döbbenten olvasta az írást, és veszélyesnek tartja a pánikkeltést egy ilyen helyzetben. Hozzátette, hogy a Vígszínházban a járvány időszaka alatt a hivatalos járványügyi protokoll elvárásainak és útmutatásainak megfelelően jártak el. Rudolf reakcióját hosszabban itt érheti el.

Rudolf a Hvg.hu-nak is reagált, ahol úgy fogalmazott, tételesen cáfolható mindaz, amit Wunderlich írt. A színész erre újabb posztot posztolt a Facebookra. „Eltűnt a megértő Rudolf Péter. Helyette egy szorongó ember hangját hallom, akit bizonyos kormányrendeletek, vagy a megfelelő kormányrendeletek hiánya és a vírushelyzet sarokba szorított” – írta például.

De a járványtémát elhagyva egy újabb dolgot is behozott. „Ma tudtam meg, hogy egy fiatal kolléganőnk azért nem fog Nyinát játszani Csehov Sirályában, mert nem szeretne vetkőzni a Vígszínház nagyszínpadán” – írta a színész, majd hozzátette, hogy a színésznő döntése miatt a rendező kemény mondatokkal alázta meg. A színész számonkérte a színház vezetőségét, hogy miért nem álltak ki a kollégája mellett. Később ez a poszt is eltűnt Wunderlich Facebookjáról, de itt el tudja olvasni.

Rudolf Péter erre is reagált. A Hvg.hu-nak úgy fogalmazott: „a próbafolyamat során világossá vált, hogy a rendezőnek olyan határozott víziója van erről a szerepről, amiben nem tudtak kompromisszumra jutni a művésznővel”, és hozzátette, az etikai kódex eljárásrendje tisztán fogalmaz, bejelentést az ügyben senki sem tett.

És így jutottunk el péntekig, amikor is Wunderlich József a következőt posztolta:

„Hibáztam, amikor a színházat kritizáló mondataimat megosztottam a facebook-on.
Sajnálom, hogy így történt.
Végtelenül kétségbe voltam esve.
Elnézést kérek a színháztól.
Elnézést kérek Rudolf Pétertől.
Elnézést kérek az egész társulattól.
Ne haragudjatok.”

(Végül Wunderlich József ezt a posztot is eltüntette.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!