Rudolf Péter döbbenettel olvasta, hogy a Vígszínház színésze szerint nem törődik eléggé a járványhelyzettel

2021. november 25. – 13:49

Rudolf Péter döbbenettel olvasta, hogy a Vígszínház színésze szerint nem törődik eléggé a járványhelyzettel

Másolás

Vágólapra másolva

A Vígszínház társulatának tagja, Wunderlich József csütörtök hajnalban egy hosszú Facebook-bejegyzésben írt arról, hogy szerinte a Vígszínházban a terjedő koronavírus-járvány ellenére nem figyelnek eléggé az ott dolgozók egészségére. Wunderlich később törölte vagy nem nyilvánosra állította át ezt a posztot. A Telex megkereste Rudolf Pétert, a Vígszínház igazgatóját, aki azt mondta, döbbenettel olvasta Wunderlich posztját. Szerinte ő mindenben a Covid-protokoll szerint jár el.

Wunderlich azt írta, kérték a színháztól, hogy legalább hetente teszteljék azokat a színészeket, dolgozókat, akiknek az adott héten maszk nélkül kell érintkezniük esténként. „A színház válasza: folyik el a lé” – tette hozzá.

A színész azt is kérte, hogy „a 11. napomon, frissen szabadulva a karanténból ne küldjenek be Bella Figurát játszani Halász Judittal, mert féltem őt, maszk nélkül kell vele folyamatosan érintkeznem. A feleségem pozitív, a gyerekeim is elkapták. A válasz: letelt a 10 nap, nincs kontaktkutatás, ha nincsenek tüneteim, bemehetek (értsd: be kell mennem), jogilag ez rendben van, én már nem vagyok fertőző.”

Wundelich szerint az összes kollégája azt mondta, így nem játszhatják le az előadást, arról is próbálták meggyőzni a színházat, hogy játszhassanak maszkban, de ezt sem engedélyezték. A színész szerint a Vígszínházban hónapok óta ellenőrizetlenül fogadják a külsős szereplőket, résztvevőket.

Wunderlich József A nagy Gatsby című regényéből készült színmű próbáján 2019-ben – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Wunderlich József A nagy Gatsby című regényéből készült színmű próbáján 2019-ben – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

„Se hőmérés, se valódi maszkhasználat, még csak az sem volt ellenőrizhető, hogy valaki rossz egészségi állapota ellenére bejön-e a színházba. Ők is a megélhetésért küzdenek. Igen. És akár tünetekkel is bejönnek azért a kis pénzért dolgozni. Maszk nélkül, izzadva, lihegve”

– írta Wunderlich.

„A színészek nagy része és a hasonlóan kiszolgáltatott helyzetben lévők hallgatnak, mert félnek megszólalni. Féltjük az állásunkat, a munkánkat, a havi fizetésünket. Én is féltem. És ami még rosszabb: szégyelljük magunkat.

Szégyelljük magunkat azért a rosszért, amit nem is mi követtünk el, vagy amit kényszer hatására tettünk. Szégyellem magam, hogy ilyen körülmények között szó nélkül bejártam játszani. Szégyellem magam, hogy szó nélkül hagytam, ha másokon tüneteket észleltem. Szégyellem magam, hogy nem voltam elég szigorú a maszkhasználattal kapcsolatban. Szégyellem magam, hogy hetek óta szó nélkül nézem a szorongó kollégáimat.

Szégyellem magam, hogy hazavittem a vírust a színházból, ezzel veszélyeztetve két és fél hónapos kisfiam életét. Szégyellem magam, hogy ma este lejátszottam az előadást maszk nélkül. Végig arra figyeltem, hogy minél távolabb legyek a többiektől, és főleg Halász Jucitól, aki ilyen körülmények között nem akarta lejátszani az előadást” – írta Wunderlich József.

„Őszintén szólva döbbenettel olvastam ezt az írást”

– mondta a Telex megkeresésére Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója, aki szerint nem túl szerencsés így tárgyalni a színház ügyeit. „Veszélyesnek tartom a pánikkeltést, mindig, minden időszakban, de egy ennyire fűtött helyzetben végképp” – mondta.

Rudolf azt is mondta, hogy a Vígszínházban a járvány időszaka alatt a hivatalos járványügyi protokoll elvárásainak és útmutatásainak megfelelően jártak el. „Ahol az én hatásköröm ezt megengedte, ott mi hoztuk a legszigorúbb intézkedéseket. Még a második hullám idején, tavaly augusztusban, amikor a budapesti színházakban ajánlott volt a maszkviselés, akkor mi ezt kötelezővé tettük, vállalva azt, hogy bizonyos nézőket ezzel távoltartunk. Számomra egész idő alatt fontosabb volt a biztonságunk, mint a színház működése, ezért ért váratlanul ez a poszt” – mondta.

Rudolf elmondta, hogy október 28-án adta ki a szigorított Covid-protokollt a színházban, és hozzátette, hogy a Vígszínház dolgozói körében már 97 százalékos az átoltottság. A november 2-től hatályba lépett intézkedései közt szerepel, hogy a dolgozók csak tünetmentesen vegyék fel a munkát, ha pedig valaki tünetet észlel magán, akkor tesztelik őt.

Rudolf szerint a Vígszínházban nincs ebből anyagi kérdés, és hozzátette, hogy az elmúlt időszakban több mint hatmillió forintot költöttek csak tesztelésre. Az igazgató szerint a színház több pontján is elegendő kézfertőtlenítő van kihelyezve, és hetente többször vegyszeresen fertőtlenítik a színházat. A külsős művészeknek december 15-ig adott határidőt, hogy bemutassák a védettségi igazolványukat, máskülönben nem léphetnek színpadra a Vígszínházban és a Pesti Színházban. „Kíváncsian várom, hogy mit kéne még tennem” – mondta az igazgató.

Rudolf Péter Moliere Az úrhatnám polgár című zenés vígjátékának próbáján 2019-ben, Pécsen – Fotó: Sóki Tamás / MTI
Rudolf Péter Moliere Az úrhatnám polgár című zenés vígjátékának próbáján 2019-ben, Pécsen – Fotó: Sóki Tamás / MTI

„A protokoll szerint – amit orvosok és jogászok nyilván nem véletlenül fogalmaztak így – aki a házi karantén utolsó három napjában tünetmentes, az felveheti a munkát, függetlenül attól, hogy a családtagja pozitív-e, vagy sem.

Teljes empátiám, értem, ha egy családban egyszer csak sokan betegek lesznek, akkor ez egy fűtött és nehéz helyzet, de most ebből a fűtöttségből nagyon sok olyan mondat született, ami az ellenkezője annak, ami ebben a színházban jelenleg történik.

Én úgy látom, hogy Wunderlich Józsefnek valójában nem a színházzal van baja, hanem ezekkel a protokollokkal. Ha valakit a protokoll zavar, akkor nem hozzám kell fordulni, én nem vagyok orvos. Én azon keretek között tudok dolgozik, amiket a fenntartóim, az állam, a főváros és a minisztérium meghatároz. Ezen belül én mindig a lehető legóvatosabban jártam el” – mondta Rudolf Péter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!