Ingyenes, országos állami koncertsorozat jön ősszel Ákossal, Tankcsapdával és még rengeteg fellépővel

2021. augusztus 27. – 21:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ingyenes, országos koncertsorozatot indít a kormány augusztus végén – jelentette be Szentkirályi Alexandra péntek délután a Facebookon. A programnak az Őszi Hacacáré nevet adták, és egyik fő célja a kormányszóvivő elmondása szerint az „összetartozás közös megünneplése”, amit hosszú elzártság után, újra személyesen, együtt lehet megtenni. Továbbá ez „remek alkalom” szerinte arra is, hogy a zenészek és a közönség újra egymásra találhassanak.

Azt ugyan ő nem tette hozzá, de arra is egy jó alkalom, hogy a választási év előtt megindítsák a kampányt, és egyúttal azt is jelenti, hogy a következő hetekben nem készül komolyabb lezárásra vagy korlátozásra a kormány. Ám olyan célja is lehet a sorozatnak, hogy oltásra ösztönözzék a fiatalokat, a rendezvény honlapján ugyanis azt írják, a jelenleg hatályos rendelkezések szerint csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni a programokon.

A tervek szerint közel 130 állomása lesz a rendezvénysorozatnak, és helyszínenként két előadó lép fel.

Mint az kiderült, már el is kezdődött a sorozat, Szentkirályi Alexandra csütörtökön ott volt Demjén Ferenc keszthelyi koncertjén, de a következő hetekben koncertet ad többek közt Charlie, Király Viktor, Vastag Csaba, a Neoton, a Beatrice, Ákos, a Margaret Island és a Tankcsapda.

Orbán Viktor és a Kossuth-díjjal kitüntetett Nagy Feró augusztus 20-án – Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala
Orbán Viktor és a Kossuth-díjjal kitüntetett Nagy Feró augusztus 20-án – Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Szentkirályi úgy fogalmazott, „nehéz, megpróbáltatásokkal teli év van mögöttünk, hiszen a koronavírus-járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így az elmúlt másfél évben sokszor elmaradtak koncertek, a hagyományos fesztiválok, a kis közösségek tradicionális eseményei, a búcsúk vagy éppen a falunapok is”. Az Őszi Hacacáré egy jó lehetőség szerinte arra, hogy „pótoljunk egy keveset abból, ami a koronavírus miatt eddig elmaradt”.

A programsorozatnak külön honlapja is van. Itt a szervezőkről nem derül ki sok minden, mindössze a Magyar Turisztikai Ügynökség logója van feltüntetve az oldal alján. A koncerteket helyszín vagy időpont alapján lehet szűrni. A lista még bővül, de az eddigi települések szinte kizárólag fideszes vezetésűek. Ez nem is meglepő azután, hogy a Demeter Szilárd nevéhez köthető könnyűzenei pályázatokon is a kormánypárti települések taroltak, erről itt írtunk bővebben.

Tavaly raktárkoncertekkel próbált segítséget nyújtani a kormány a járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe került könnyűzenei iparágnak, 5,3 milliárd forintot különítettek el rá. A lebonyolítás körül megmagyarázhatatlan furcsaságok voltak, és a legjobban a területen még újoncnak számító, de máris tízmilliárdokkal kitömött állami Antenna Hungária járt. Mindezt ősszel egy részletesebb cikkben jártuk körül, amelyben szó volt arról is, hogy az állam miként téríti el a piaci alapú rendezvényszervezést a NER-cégek felé, és hogyan rendeli alá a szakmai kérdéseket a területszerzésnek.

Pár hete jelentették be, hogy minden ötezernél kevesebb lakosú kistelepülés egymillió forintot igényelhet falunapok szervezésére a Magyar Falu Programban. Az idei költségvetésből 2,8 milliárd forintot szánt erre a kormány, a szervezést a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. végzi majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!