Egy amerikai filmes szaklap a magyarországi forgatások sorsát latolgatja a melegellenes törvény miatt

2021. június 17. – 19:39

frissítve

Egy amerikai filmes szaklap a magyarországi forgatások sorsát latolgatja a melegellenes törvény miatt
Timothee Chalamet a Magyarországon is forgatott Dűne című filmben – Fotó: Chia Bella James / Collection ChristopheL via AFP

Másolás

Vágólapra másolva


Káel Csaba mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos azt nyilatkozta a Variety nevű szórakoztatóipari szaklapnak, hogy a melegellenes törvény „főleg a gyerekvédelmi rendszer megerősítését” szolgája, és reméli, hogy a magyar filmiparra nem lesz hatással bármi esetleges negatív reakció a törvényre.

A Variety cikke pont ezeket az esetleges reakciókat latolgatja. A cikk megjegyzi, hogy Magyarországon készült többek között az új Dűne-film, illetve az Alienist című sorozat is, de most például a Borderlands című videójáték-adaptáció készül az országban, a szintén játékból kiinduló Halo-sorozat és rengeteg más mozgóképes tartalom.

A Variety megjegyzi, hogy a Disney 2016-ban bojkottal fenyegette Georgia államot, amikor LMBTQ-ellenes törvényeket hozott, a Disney mellé pedig csatlakozott a Netflix, a WarnerMedia (ami magyar nyelvű közleményt is kiadott a héten) és a Sony. A Sony és az Amazon nem reagált a Variety újságírójának, a Netflix pedig nem akarta kommentálni a magyar helyzetet.

A Netflix volt az a cég, ami lemondta egy török sorozatának gyártását, miután az országban kicenzúráztak belőle egy meleg karaktert.

„Magyarország magasan képzett filmes szakembereket, világszínvonalú létesítményeket, fantasztikus helyszíneket és egy bőkezű adó-visszatérítési támogatást nyújt a nemzetközi filmes közösségnek. Őszintén hiszem, hogy ezek fontosabbak, mint a politika” – áll Káel közleményében.

A névleg pedofilellenes, de a menet közbeni módosításokkal melegellenessé tett, a heteroszexuálistól való eltéréseket a nyilvánosság nagy részéből kizáró törvényt a parlamenti többség kedden fogadta el. A homoszexualitást a pedofíliával összemosó, orosz mintát követő szigorítások ellen nem csak itthon tiltakoztak tüntetéseken és más formákban, a külföldi visszhangok is többnyire élesen elítélőek voltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!