Egy MCC-közeli angol nyelvű lap azt bizonyítaná, hogy semmi ördögi nincs a magyar konzervatív gondolkodásban

2021. április 14. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

Április 15-én jelenik meg először a Hungarian Conservative nevű angol nyelvű kéthavilap, amely a szándéka szerint a magyar konzervatív gondolkodók hangját szeretné képviselni a világban. A lap a közpénzzel rendesen megtámogatott Mathias Corvinus Collegiumhoz és a Batthyány Lajos Alapítványhoz is kötődik.

A lap interneten elérhető beköszönőjében azt írják, hogy a kéthavonta megjelenő folyóiratot Belgiumban, Németországban, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában terjesztik majd, a magyar és kelet-európai szerzők mellett, nemzetközileg is ismert szakértők jegyzik majd a cikkeket.

A Kreatív.hu megtudta, hogy az újság itthon 2990 forintba fog kerülni, a külföldi ár ettől eltérhet. Mivel a Kreatív nem talált hirdetéseket az újság honlapján, azt is megkérdezte, hogy miből finanszírozzák majd a lapot. A válasz szerint a hirdetési bevételi források mellett az előfizetői csatornára is aktívan szeretnének építeni.

A kezdeti időszakban a nyomtatott kiadványban olvasható összes cikket felteszik az online felületre is, utána viszont lesznek ingyenes és fizetős cikkek is. Az állandó szerkesztőség pár szerkesztőből és fordítóból áll majd, a cikkeket külsősök jegyzik majd.

A Hungarian Conservative első számának borítójaFotó: Hungariancoservative.com
A Hungarian Conservative első számának borítójaFotó: Hungariancoservative.com

Kiss István főszerkesztő-helyettes azt írta, hogy a magyar nemzeti értékek és a magyarság karakterét szeretnék átadni, olyan Magyarország- és V4-központú szellemi műhelyt akarnak kialakítani, ami a külföldi döntéshozók felé hatékonyan továbbítják a magyar konzervativizmus gondolatát.

A köszöntőben néhány szerzőt fel is sorolnak, Boris Kálnokyt, Douglas Murrayt és Rodrigo Ballestert említik. A Mathias Corvinus Collegium Médiaiskoláját vezető Kálnokyt meg is szólaltatták. Ő azt mondta, hogy torz kép él a magyar konzervativizmusról külföldön, gyakran rasszistának, nacionalistának, diktatórikusnak és antiszemitának nevezik. Kálnoky szerint a lap hitelesen fogja képviselni a magyar konzervatív világnézetet, amiben semmi ördögi nincsen.

A lapot a BL Nonprofit Kft. adja majd ki. A BL Nonprofit Kft. a közpénzből milliárdokkal finanszírozott Batthyány Lajos Alapítvány cége.

A BL Nonprofit Kft. ügyvezetője Arany Bence. Ő a vezérigazgatója Orbán Viktor volt tanácsadójának, Tombor Andrásnak a többségi tulajdonában lévő, cseh repülőgépgyárat vásárló Aero Investment Partners Zrt.-nek. Tombor az MCC-hez erősen kötődik, ő volt az egyik alapítója, egy időben pedig övé volt az egyik legnagyobb magyar tévés saleshouse, az Atmedia, valamint a Mandiner is. Aranyhoz emellett – egy másik volt MCC-s diákkal, Partos Bencével közösen – két másik alapítvány és egy lap (Mindset Pszichológia) is kapcsolódik. Az alapítványok a Közérthető és Alkalmazható Tudásért Alapítvány és a Transzparens Újságírásért Alapítvány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!