Egy 60 éve készült balatoni képeslapon ismerte fel híres festőművész szüleit egy ajkai férfi

2021. március 25. – 16:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár az arca szinte nem is látható, a testtartása, a ruhája és a frizurája alapján Kováts György „ezer százalékig biztos benne”, hogy édesanyja szerepel azon a képeslapon, amit még tavaly áprilisban töltöttek fel a Balaton régi képeken nevű Facebook-csoportba. Egy éve viszont hiába próbálja megszerezni az eredeti lapot, sehogyan nem éri el azt a nőt, aki megosztotta a fotót.

Az ajkai férfi számára nem csak a képeslapon látható nő külső jegyei tűntek ismerősnek. A siófoki mólón készült fotón ugyanis az látszik, hogy a nő éppen rajzol valamit, nem messze tőle pedig egy férfi alkot egy festőállvány előtt. György szülei pedig híres festőművészek voltak. Édesapja, Kováts Béla 1947-ben, édesanyja, Nagy Emerencia pedig 1944-ben végzett a budapesti Képzőművészeti Főiskolán. A fővárosból aztán hazaköltöztek Ajkára, és főként ott, illetve annak környékén alkottak, meséli György.

A 68 éves dekoratőr férfi a Telexnek azt mondta, a fotó nagy valószínűséggel 1963-ban készült, szülei akkor a siófoki bányászüdülőben nyaraltak, miközben ő és két bátyja Makón töltött pár hetet édesanyja nővérénél.

Kováts György egyébként azért szerette volna megszerezni az eredeti képeslapot, mert a fotó kinyomtatva nagyon rossz minőségű, „emellett persze egy fontos emlék is. Édesapám január 23-án, édesanyám pedig április 6-án lenne százéves”, mondta.

Mivel jó eséllyel nem ez az egyetlen ilyen képeslap az országban, ha önnek esetleg megvan és meg is válna tőle, bátran jelezze nekünk!

Kövess minket Facebookon is!