Nem bontják le az MTA Kémiai Kutatóintézetének egykori épületét

2021. január 12. – 13:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 15:30

A Telex értesülései szerint nem bontják le az épületet, névtelenséget kérő forrásaik szerint felújítják, de a formai jellegzetességeit megtartják. Kérdéssel fordulunk a II. kerületi építési hatósághoz, hogy további részleteket tudjunk meg.

Frissítés január 13.

Valótlanul állítottuk, hogy a területet a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallasz Athéné Alapítvány tartja kézben. Jelenleg ugyanis a Seven House Ingatlanhasznosító Kft-hez tartozik. A tévedésért elnézést kérünk. A cég mögötti tulajdonoscserékről a 24.hu részletesen írt.

Megindult a bontása annak az épületnek, ahol korábban a Magyar Tudományos Akadémiához tartozó Központi Kémiai Kutatóintézet működött – írta meg Facebook-bejegyzésében az Artmagazin főszerkesztője, Topor Tünde.

A 24.hu felidézi, hogy a budapesti építészet szempontjából erősen indult az év:

A Központi Kémiai Kutatóintézet korábbi épülete Hóka László és Szalay László tervei szerint 1958 és 1968 között épült. A szocializmus évtizedeiben épült állami beruházások egyik minőségi példája, de műemlékké nyilvánítása az elmúlt három évtizedben nem történt meg.

A Pusztaszeri út mentén álló épületegyüttes saját korának kreativitását tükrözi, elvesztésével újabb darab tűnik el a kormány által az elmúlt években pusztítani kívánt 1945 és 1989 közötti időszak épített örökségéből – írja a lap.

A terület tulajdonosa 2015 óta a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallasz Athéné Alapítvány. Az ingatlan a budapesti Rózsadombon, több mint 15 ezer m2 területen, kiemelkedően jó helyen található. Forgalmi értéke magas.

Az MNB egy oktatási, kutatási, tudományos és kulturális funkciókkal ellátott fejlesztést kíván megvalósítani, erről azonban azóta sem tettek közzé konkrét információkat.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!