Hatalmas hitelt vett fel a TV2, Mészáros és Vida saját magának adott kölcsönt

2020. december 15. – 10:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A TV2 Média Csoport Zrt. és legnagyobb műsorgyártója, az IKO összesen 23 milliárd forintos bankhitelt vehetett fel, miközben Mészáros Lőrinc is kimutathatóan közelebb került a TV2-höz.

November végén jelentették be, hogy az IKO 24,2 százalékos tulajdonrészt szerzett a TV2 Média Csoport Zrt.-ben, ami megváltoztatta az eddig sem egyszerű tulajdonosi szerkezetet. A Hvg.hu ezt a struktúrát fejtette fel, és mutatott rá Mészáros érdekeltségeinek nyilvánvalóbb megjelenésére.

A TV2-nek eddig három tulajdonosa volt, Vida József, Gál József és Nagy Szilvia. Ők hárman különböző társaságokon keresztül birtokolták a tévécsatornát. Ahogy az IKO bevásárolta magát, Paulovics Ágnes is bekerült a végső tulajdonosok közé, és a Hvg.hu szerint így Mészáros Lőrinc is felsejlik a háttérben.

A lap az IKO Holdingban részedéssel bíró Status MPE magántőkealap révén köti Mészárost a csatornához. A Status MPE tulajdonosa nem ismert, de a tőkealapot Mészáros cége, a Status Capital Zrt. kezeli.

A tulajdonosváltással közel egy időben a cégbírósághoz több zálogszerződést nyújtotta be. Ezekből az derült ki, hogy a TV2 8,5, az IKO pedig 14,5 milliárd forint hitelt kapott. A hitelek nagyságát jól jelzi, hogy az IKO-nak és a TV2-nek tavaly összesen 3 milliárd forint volt a nyeresége. A kölcsönt az MKB és a Takarékbank nyújtotta, így a hitelezők szinte ugyanazok, mint a hitelezett végek. Mészárosnak 48 százaléknyi tulajdonrésze van az MKB-ban, a Takarékbanknak pedig Vida József az elnöke.

Az azonos tulajdonosi körhöz köthető cégek hitelezése nem tiltott, de szigorú korlátokhoz van kötve. Éppen ezért az MKB-ban a tulajdonosok eddig is figyeltek arra, hogy Mészáros Lőrinc részesedése ne lépje túl az 50 százalékot, mert így könnyebb a csoportba tartozó vállalkozásokat hitelezni. Ugyanakkor az MKB korábban kifejezetten nem szerette a médiavállalkozásoknak nyújtott nagy hiteleket (TV2, Origo), amiből konfliktus is támadt. Érdekesség, hogy immár az MKB-t nem Balog Ádám vezeti, hanem az a Barna Zsolt, aki maga is a TV2 egyik igazgatósági tagja.

A lappal a TV2 azt közölte, hogy a csatorna által felvett kölcsön nem új, csak korábbi hitelek kedvező kivásárlását szolgálják. Az IKO nem válaszolt arra a kérdése, hogy a cég hitele független-e a TV2-étől, és hogy újról vagy régiről van-e szó.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!