A grúz miniszterelnök azt mondja, nem volt csalás a választásokon

2024. október 28. – 08:20

Másolás

Vágólapra másolva

Grúzia miniszterelnöke, Irakli Kobakhidze üdvözölte az „elsöprő választási eredményt”, és visszautasította a szavazathamisításra és erőszakra vonatkozó vádakat, írja a BBC. „Szabálytalanságok mindenhol előfordulnak, minden országban” – mondta a portálnak adott interjújában.

A választásokon az oroszbarát kormánypárt, a Grúz Álom nyert a négy pártból álló EU-szimpatizáns ellenzék ellen. A választások tétje épp emiatt nem volt kicsi, a Kelet és a Nyugat között kellett döntenie a 3,6 milliós kaukázusi országnak.

A Reuters tudósítása szerint 2012 óta a legjobb eredményt érte el a Grúz Álom, noha a fővárosban, Tbilisziben az ellenzék ért el jobb eredményt, ám voltak olyan megyék, ahol tízből kilencen a kormánypártra szavaztak.

A Fidesznek a Grúz Álom a szövetségese, ezért Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter már szombat este gratulált a győzelemhez.

„Ez egy alkotmányos puccs” – mondta Nika Gvaramia, ellenzéki pártvezér az eredményre reagálva. „A grúz nép az ország európai jövőjére szavazott, ezért nem fogadjuk el ezeket a választási bizottság által közzétett meghamisított eredményeket” – mondta az ugyancsak ellenzéki Tina Bokucsava.

Az egyik ellenzéki politikus, Azat Karimov a BBC-nek arról beszélt, hogy a Grúz Álom egyik tagja megverte, majd később újabb tíz ember ütlegelte tovább. Mindez azután történt, hogy a Grúz Álom szavazathamisítását vizsgálták volna társaival.

Grúzia nyugatbarát elnöke, Szalome Zorubasvili elítélte a szavazás „totális meghamisítását. Az Oroszországgal szomszédos dél-kaukázusi állam választási megfigyelői arra panaszkodtak, hogy a választás egyenlőtlen előnyhöz juttatta az oroszbarát pártot, ami arra utalhat, hogy a szavazatsértések száma befolyásolhatta az eredményt.

A Grúz Álom a közelmúltban olyan orosz típusú törvényeket fogadott el, amik a médiát és a külföldi finanszírozásban részesülő nem kormányzati csoportokat, valamint az LMBT-közösséget célozzák. Az Európai Unió válaszul befagyasztotta Grúzia uniós csatlakozási törekvését, „demokratikus visszaeséssel” vádolva az országot.

Grúzia csak tavaly decemberben kapott tagjelölti státuszt, és a becslések szerint a grúzok 80 százaléka szeretne a 27 országból álló unió tagja lenni.

Orbán Viktor hétfőn Grúziába látogat, a magyar kormányfő a frissen újraválasztott Irakli Kobakhidze miniszterelnök meghívására érkezik tárgyalni Tbiliszibe. Az nem derült ki, hogy miről fog egymással tárgyalni Orbán és Kobakhidze.

Zorubasvili egyébként hétfőn este 7 órára szervezett tüntetést Tbiliszibe, mert szerinte is elcsalták a választást, és Grúzia egy orosz különleges művelet áldozatává vált. Az elnök az ellenzéki vezetőkkel közösen tartott beszédében azt mondta, nem tudja elfogadni ezt az eredményt, mert szerinte ha a grúzok elfogadják ezt, azzal behódolnak az oroszoknak. A jelek szerint így Orbán is ott lesz Tbilisziben, amikor utcára vonul az ellenzék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!