Orbán Viktor a grúz kormánypárt vitatott győzelme után, egy ellenzéki tüntetés alatt utazik Grúziába

2024. október 27. – 17:56

Másolás

Vágólapra másolva

A grúz lapokban és a Bloombergen is megjelent sajtóértesülések után Havasi Bertalan, a magyar miniszterelnök sajtófőnöke megerősítette, hogy hétfőn Grúziába látogat Orbán Viktor. Havasi azt írta, a magyar kormányfő a frissen újraválasztott Irakli Kobakhidze miniszterelnök meghívására érkezik tárgyalni Tbiliszibe. A grúz miniszterelnök sajtófőnöke a Bloombergnek már korábban megerősítette, hogy Orbán az országba látogat.

Az nem derült ki, hogy miről fog egymással tárgyalni Orbán és Kobakhidze, és Havasi azokat az értesüléseket sem erősítette meg, hogy a delegációban tényleg ott lesz-e Szijjártó Péter külügyminiszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter is. A találkozóra alig egy nappal azután kerülhet sor, hogy az oroszbarát kormánypárt, a Grúz Álom megnyerte a választást az országban, Orbán Viktor és Szijjártó Péter pedig a gratulációval meg sem várták a hivatalos eredményeket.

Szijjártó este 9-kor írt arról, hogy „hiába a beavatkozási kísérletek, a georgiai emberek világossá tették, hogy mit akarnak”, a magyar kormányfő viszont már este 6 körül gratulált Kobakhidzének az „elsöprő győzelemhez”. Mint írta, „a grúz emberek tudják, mi a legjobb az országuknak, és hallatták is a hangjukat”. Az X-en már meg is jelent egy közösségi jegyzet, amely felhívja a figyelmet, hogy ekkor még nem voltak elérhetőek a hivatalos számok, és meg sem számolták még a szavazatokat.

Az urnazárás amúgy két órával később, este 8-kor volt, a szavazatokat háromnegyed órával később kezdték el manuálisan összeszámolni.

Szalome Zorubasvili, Grúzia elnöke egyébként hétfőn este 7 órára szervezett tüntetést Tbiliszibe, mert szerinte is elcsalták a választást, és Grúzia egy orosz különleges művelet áldozatává vált. Az elnök az ellenzéki vezetőkkel közösen tartott beszédében azt mondta, nem tudja elfogadni ezt az eredményt, mert szerinte ha a grúzok elfogadják ezt, azzal behódolnak az oroszoknak. A jelek szerint így Orbán is ott lesz Tbilisziben, amikor utcára vonul az ellenzék.

Az EU-párti ellenzék már akkor választási csalásról beszélt, amikor az urnazárás előtt egymásnak ellentmondó exit pollok érkeztek az ellenzéki és a kormánypárti oldalról, egy ellenzéki tisztviselő pedig a BBC-nek arról beszélt, hogy a Grúz Álom helyi tanácsosa megverte őt. Több civil szervezet megfigyelői szerint is súlyos választási visszaélések történtek. A Fiatal Jogászok Georgiai Szövetsége (GYLA) vasárnap számos olyan esetről számolt be, amelyben magánszemélyek több szavazatot is leadtak. A GYLA szerint ezenkívül a választási megfigyelőket akadályozták a munkájukban.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői a szavazók megfélemlítése, hatósági nyomásgyakorlás, a voksolás felügyelői elleni erőszak, szavazatvásárlás, többszörös szavazatleadás és egyéb jogsértések eseteire panaszkodtak, és ezek kivizsgálását, valamint további demokratikus reformokat sürgettek. A szervezet szerint a választásokat a média polarizálódása, az ellenzék és a civil társadalom elleni gyűlöletbeszéd jellemezte, a kormánypárt pedig orosz dezinformációt terjesztett, és az ország nyugati partnereit vette célba. Mint írták:

„(A jelöltek közötti) egyenlőtlenségek, tettlegesség és pszichikai nyomásgyakorlás, szavazatvásárlás és egyéb feszültségek árnyékolták be a választásokat azok előtt és közben, a szavazóhelyiségeken belül és kívül. Attól tartunk, hogy a választások napján tapasztalt gyűlölet és a megfélemlítés légköre alááshatja a demokratikus politikai folyamatot, az európai integrációt Georgiában” – írták, Pascal Allizard, az EBESZ megfigyelői missziójának vezetője ugyanakkor méltatta a kaukázusi ország demokratikus vitalitását, dacára a nehézségeknek.

Aliizard felhívta a figyelmet a többi között arra, hogy 18 politikai erő indult, és a voksolás folyamata összességében jól szervezett volt.

António López-Isturiz White, az Európai Parlament megfigyelőinek vezetője azt vetette a grúz hatóságok szemére, hogy nem engedték be a szavazóhelyiségekbe a sajtó képviselőit, és hogy a szavazás titkosságát nem sikerült mindig biztosítani, valamint úgy vélte, a választókat megfélemlítették.

A választásokról az első hivatalos eredmények vasárnap reggelre futottak be, dacára annak, hogy a kritikák szerint a kormánypárt érdekszférájába sodródó választási bizottság azt ígérte, az új, elektronikus rendszer miatt az urnazárás után két órával már ki fogják adni őket. A bizottság elnöke viszont azt mondta, a rendszert megfelelően auditálták, és a 15 ezer szavazógépből mindössze 20 hibásodott meg.

A grúziai választások eredményéről ebben a cikkben írtunk, arról pedig, hogy miért határozhatja meg Grúzia politikai irányvonalát a következő évtizedekre a mostani eredmény, ebben az elemző cikkünkben olvashatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!