A tálibok lassan az élőlények fényképezését és filmezését is betiltják

2024. október 28. – 17:06

A tálibok lassan az élőlények fényképezését és filmezését is betiltják
Az erény- és erkölcsügyi minisztérium kapuja október 16-án – Fotó: Wakil Kohsar / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A tálib vezetés lassan teljesen betiltja az élőlények képmásait – írja a France 24. Az erény- és erkölcsügyi minisztérium (PVPV) október közepe óta több újságíróval is egyeztetett, hiszen a tiltás azt jelenti, hogy sem emberekről, sem állatokról nem közölhetnek képeket a médiumok.

A tálibok az első hatalomra kerülésükkor 1996 és 2001 között teljesen betiltották a televíziót, és a három évvel ezelőtti hatalomátvételük óta újabb hasonló törvényeket fogadtak el.

Eddig nem tartatták be túl szigorúan az ilyen jellegű szabályokat, de újságírók szerint ha elkezdik komolyan venni a tiltásokat, akkor Afganisztán lesz az egyetlen muszlim többségű ország, ahol ilyen szigorú szabályokat hoznak. Az iszlám jog tálib értelmezésének az egyik eredménye, hogy gyakorlatilag háborút folytatnak a női jogok ellen, és a vezetés még azt is betiltaná, hogy a nők nyilvános helyen megszólaljanak.

A képmások teljes betiltása azonban még nem történt meg, és egyelőre több minisztérium is rendszeresen ad ki fényképeket, videókat eseményekről, amiken emberek is szerepelnek. Ez szakértők szerint annak lehet a jele, hogy a vezetésen belül sem ért mindenki egyet a döntéssel.

Azonban több, a PVPV által szervezett eseményen is tilos volt fényképezni és videózni, és több tartományban is jelezték újságíróknak, hogy nem készíthetnek több képmást élőlényekről. Október közepe óta már több tévécsatorna is felhagyott olyan műsorok sugárzásával, amikben szerepelnek emberek vagy állatok. Az állami RTA és az egyik nagyobb csatorna, a Tolo News egyelőre nem tett így.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!