Amerikai elemzők szerint Izrael iráni rakétaüzemeket bombázott, és a korábbi atomprogram bázisát támadta

2024. október 27. – 09:34

Másolás

Vágólapra másolva

Egy amerikai kutató szerint a szombati izraeli légicsapás egy olyan épületet is érintett, amely korábban szerepet játszott Irán azóta megszüntetett atomprogramjában. Ő és egy másik kutató szerint a rakéták szilárd üzemanyagának keverésére használt létesítményekre is csapást mértek, amely jelentősen rontja Irán esélyeit a rakéták tömeggyártására – írja a Reuters.

David Albright, az ENSZ korábbi fegyverzetellenőre és Decker Eveleth, a CNA washingtoni agytröszt munkatársa külön-külön jutottak ezekre a következtetésekre a kereskedelmi műholdak felvételeinek elemzésekor az X-en közzétett bejegyzéseikben.

A két kutató a Reuteresnek azt mondta: a szombat hajnali izrael légicsapások egyik célpontja egy Teheránhoz közeli nagy katonai bázis volt Parcsinban. Eveleth szerint Izrael csapást mért a szintén az iráni főváros közelében lévő Khojirra is, ahol egy nagy rakétagyártó telephely működik, amelyet az utóbbi időben folyamatosan bővítettek. Eveleth szerint az izraeli csapások jelentősen akadályozhatták Irán képességét a rakéták tömeggyártására.

Albright az X-en azt mondta: a műholdfelvételek alapján Izrael egy Taleghan 2 nevű épületet is eltalált Parcsinban, amelyet Irán megszüntetett nukleáris fegyverzetfejlesztési programjánál (Amad-terv) kísérleti tevékenységekre használtak. Albright szerint Irán itt fontos tesztberendezéseket tartott, de szerinte a légicsapás előtt eltávolíthattak innen minden fontosat, azonban az épületnek önmagában is fontos szerepe lehetett a nukleáris fegyverek fejlesztésében.

Az ENSZ nukleáris megfigyelőszervezete, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és az amerikai hírszerzés szerint Irán 2003-ban leállította a programot. Irán tagadja, hogy atomfegyverek előállítására törekedne.

Szombaton kora reggel izraeli repülőgépek három hullámban támadtak iráni rakétaüzemeket és más katonai létesítményeket Teherán közelében és Nyugat-Iránban megtorlásul Teherán október 1-jei, több mint 200 rakétával végrehajtott Izrael elleni támadására. Az iráni hadsereg szerint az izraeli harci gépek nagyon gyenge robbanófejeket használtak a határ menti radarrendszerek támadására Ilam és Khuzestan tartományokban, és Teherán környékén, így nem okoztak jelentős károkat.

Benjamin Netánjahu izraeli kormányfő azt mondta: az Irán elleni légicsapások pontosak és erőteljesek voltak. Felhívta a figyelmet arra, hogy azok nem az iráni nép ellen irányultak, mert Izrael nem ellenük harcol.

Meglehetősen visszafogottan nyilatkozott a légicsapások után Ali Hamenei ajatollah, Irán első számú vezetője. A támadás hatását még vizsgálják, Hamenei szerint Izrael elszámolta magát iránnal kapcsolatban, amit Teheránnak korrigálnia kell. Mint mondta, bármilyen reakciót az alapján kell eldönteni, hogy mi szolgálja Irán érdekeit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!