Izrael célzott támadásokat hajtott végre Irán ellen

2024. október 26. – 05:18

Másolás

Vágólapra másolva
  • Korlátozott rakétatámadást hajtott végre Izrael Irán ellen helyi idő szerint szombat hajnalban.
  • Izrael szerint rakétagyártó központokat és légvédelmi ütegeket célzott és ezeket el is érte. Irán szerint az izraeli rakéták csekély károkat okoztak.
  • Az Egyesült Államok tudomásul vette az izraeli támadást, hangsúlyozva, hogy ezzel Izrael elejét akarta venni az újabb iráni támadásoknak.
  • Az izraeli akció előzménye, hogy Irán október 1-jén, és előtte áprilisban több száz rakétát lőtt ki Izraelre.

Célzott légicsapásokat hajtott végre Izrael katonai célpontok ellen Iránban, helyi idő szerint hajnali fél 3 és 5 óra között, idézi az izraeli hadsereg szóvivőjét a BBC. Daniel Hagari hozzátette, Izraelnek joga és kötelessége válaszolni az országot ért támadásokra, amik Irántól és a térségbeli szövetségeseitől érkeztek.

„Védelmi és támadó képességeinket teljes mértékben mozgósítottuk”, áll a hadsereg közleményében. „Mindent megteszünk, ami szükséges Izrael állam és Izrael népének védelmében”. A Timesnak megszólaló tisztviselők szerint mintegy 20 helyszínt ért izraeli légicsapás.

„Izraelnek széleskörű mozgástere van ahhoz, hogy iráni akciókat hajtson végre. Irán kétszer is csapást indított Izrael ellen…ennek az árát fizette meg” – idézte Hagarit a Times of Israel.

A BBC szerint robbanások hallatszódtak Teheránban, Irán fővárosában, annak nyugati és déli részén. A teheráni vezetés szerint az izraeli támadás nem okozott jelentős károkat. Felvételeket közölt a Guardian is a működésben lévő iráni légvédelemről, az iráni rakéták megsemmisítése közben:

A New York Times arról ír, Iszfahánban és az ország Kurdisztán régiójában is robbanások hangjáról számoltak be irániak. Irán szünetelteti légiforgalmát, és a lakossága körében félelem érezhető a BBC szerint.

Az Egyesült Államok jelezte, nincs köze az Irán elleni támadásokhoz, valamint hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter fölhívta izraeli kollégáját, Joav Gallantot. Fontos megemlíteni, hogy Washington az elmúlt hetekben jelezte Izrael felé, hogy annak el kell kerülnie az iráni olaj- és nukleáris infrastruktúra elleni támadásokat.

Ilyen objektumokat a támadás a jelenlegi információk szerint nem is ért. Bár Washington figyelmeztetett arra, hogy óvakodni kell a térségben a háború eszkalációjától, az amerikai hivatalos reakciók lényegében tudomásul vették az izraeli támadás tényét, hangsúlyozva, hogy a támadás ezzel véget ért – írta a Times of Israel.

Az elnökválasztás előtt álló Egyesült Államok az eszkalációt mindenképp el akarja kerülni a Közel-Keleten, ahol a Hamász tavaly októberi véres támadása után Izrael Gázában indított válaszcsapást a fegyveres szervezet felszámolására, majd a libanoni Hezbollah ellen lépett fel, miután az Irán támogatását élvező síita terrorista szervezet is aktivizálta magát, rakéták lőve ki Izrael északi részére. Az év során Irán és a támogatását szintén élvező Jemen húszi fegyveresei felől is indultak rakéták Izrael felé, így a háború további kiterjedésének kockázata minden egyes ellencsapásnál megvan. Ezt kívánta leszerelni reakciójával az Egyesült Államok, amely az izraeli támadást konstatálta, de központi üzenete mégis az volt, hogy ezzel az ütésváltás véget is ért a két ország között.

A mostani támadás oka, hogy október 1-én Irán több száz ballisztikus rakétát lőtt ki Izrael ellen, amik ugyan nem okoztak nagy kárt, ellencsapásra ingerelték a 2023. október 7. óta harcban álló államot. Az iráni hatóságok jelezték, nem okoztak nagyobb károkat az izraeli támadások. Az AFP és Reuters hírügynökségek szerint Dél- és Közép-Szíriában is robbanások hallatszódtak szombat hajnalban, de Izrael nem ismerte el, hogy ezekhez köze lett volna.

Izrael előre szólt Iránnak

Izraeli hivatalos beszámolója szerint az akcióval iráni rakétagyárakat és légvédelmi ütegeket céloztak és a támadás el is érte célját, így az ezzel véget is ért. Kérdés azonban, hogy ezúttal Teherán hivatkozik-e arra, hogy a támadás nyomán válaszcsapást hajt végre. Az al-Dzsazíra szerint Izrael erre számítva közölte, ha Irán erre szánná magát, úgy arra ismét reagálni fognak az izraeli erők.

Izrael már közvetítőkön keresztül már pénteken jelezte Iránnak, hogy korlátozott támadást fog végrehajtani és felszólította Teheránt, hogy azokra ne adjon válaszcsapást – elvégre az izraeli akció a korábbi iráni támadásra adott válasz –, hogy elkerüljék a folyamatos ütésváltást – írta az Axios.

Az iráni vezetés közölte, „komplett hazugság”, hogy a támadásban száz izraeli vadászgép vett volna részt – írta az iráni félhivatalos hírügynökség. A Tasnimnews beszámolója kiemelte, hogy nem érte támadás az Iráni Forradalmi Gárda objektumait sem. Ugyanitt meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról is írt, hogy Teheránnak minden joga megvan a válaszcsapásra és azt tervezi is.

A jelek szerint azonban Irán nem tervez azonnali választ, erre utal, hogy a Times of Israel az iráni hírügynökségre hivatkozva közölte, hogy az Iránban leállított légiközlekedés hamarosan újra is indul, de az is, hogy Teherán szerint az izraeli támadás által okozott károk nem jelentősek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!