Az iráni propaganda lekicsinyelte az izraeli támadást

2024. október 26. – 16:21

Másolás

Vágólapra másolva

„Az emberek különböző érzelmeket élnek át: vannak, akik aggódnak, vannak, akik közömbösek, és vannak, akik még örülnek is, mert úgy vélik, hogy az izraeli támadások egy kicsit megalázzák az (iráni) rezsimet” – mondta a New York Times-nak egy 37 éves iráni mérnök azután, hogy Izrael szombaton célzott támadásokat hajtott végre Irán ellen, katonai létesítményeket célozva.

Az amerikai lap beszámolója azt sugallja, hogy az irániak eltérő módon értékelik az izraeli akciót. Vannak, akik abban reménykednek, hogy el lehet kerülni a háborút. Mindezt arra alapozzák, hogy Izrael szombaton csak katonai célpontokat támadott.

Az Ilam, Khuzestan és Teherán tartományokban lévő katonai támaszpontok és más célpontok elleni támadás csak néhány órán át tartott, és körülbelül hajnali 5 órakor ért véget – közölték izraeli tisztviselők.

A New York Times szerint az iráni tisztviselők és az állami média lekicsinyelte az izraeli támadást, a károkat „korlátozottnak” nevezve, és azt állították, hogy Irán légvédelme elfogta a csapásokat.

Kétségtelen, hogy Izrael nem az iráni atomprogrammal kapcsolatos érzékeny helyszínekre vagy olajkitermelő létesítményekre csapott le, a támadást minden bizonnyal úgy tervezték meg, hogy ne legyen háború. A támadás befejezése után Irán nem fenyegetőzött azonnal megtorlással, csak annyit közölt, hogy joga van hozzá.

Az állami televízióban a riporterek vidáman hirdették, hogy minden rendben van. Az élő felvételek Teheránban egy zöldségpiacot és a reggeli csúcsforgalmat mutatták.

Néhány lakos számára azonban ez az éjszaka kevés alvással és nagyfokú aggodalommal telt, mivel a robbanások hangjai nem hagyták őket aludni.
Maryam Naraghi, egy iráni újságíró a New York Times-nak elmondta, hogy „bombák és robbanások hangját” hallotta a fővárosban, Teheránban lévő otthonából.

Houri, egy 42 éves teheráni kétgyermekes anya egy telefoninterjúban elmondta, hogy a hangos robbanásoktól és a gyermekei vigasztalásától hangos éjszaka után aggódott amiatt, hogy mi vár az irániakra, akik közül sokan belefáradtak a konfliktusokba és az évek óta tartó gazdasági nehézségekbe. A nő arról is beszélt, hogy férje egész éjjel a műholdas televíziót és a közösségi médiát figyelte a támadásokról szóló friss hírekért, mivel az iráni állami hírmédia kevés információt nyújtott.

Az Irán és Izrael közötti feszültségek a Hamász október 7-én Izrael ellen elkövetett támadása óta lettek feszültebbek. Az eszkalációtól való félelem azóta erősödött, hogy október 1-jén Irán – válaszul a korábbi izraeli lépésekre – mintegy 200ballisztikus rakétátlőtt ki Izraelre, megölve egy embert az Izrael által megszállt Ciszjordániában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!