Orbán Viktor lesz az osztrák szélsőjobboldali házelnök első vendége

2024. október 26. – 22:01

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő csütörtök délelőtt Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja az osztrák parlament elnöke, Walter Rosenkranz, írta a Heute saját információkra hivatkozva. Azóta a Kronen Zeitung megerősítette, hogy valóban Orbán lesz a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusának első hivatalos vendége.

Az osztrák parlament első szabadságpárti elnöke 30 percet tölt majd a magyar miniszterelnökkel, de később Orbán az FPÖ elnökével, Herbert Kickllel is fog találkozni. A Heute információi szerint Orbán a svájci Weltwoche című hetilap meghívásából délután négy órától részt vesz egy vitán Gerhard Schröder volt német kancellárral.

Walter Rosenkranzot csütörtökön, a szélsőjobboldali FPÖ tagjai közül elsőként választották meg az osztrák parlament elnökének. A szavazás előtt a bécsi zsidó közösség vezetője nyílt levélben tiltakozott az ellen, hogy megválasszák, a „revizionista tábor náci bűnözők előtt tisztelgő” képviselőjének nevezte, de más zsidó szervezetek is tiltakoztak a döntés ellen.

Rosenkranz az osztrák hagyományok szerint a választáson legtöbb szavazatot kapó párt, az FPÖ tagjaként lett házelnök. Az azonban korántsem biztos, hogy az FPÖ a kormánykoalícióban is benne lesz. Több párt is elzárkózott attól, hogy koalícióra lépjenek a szélsőjobboldali FPÖ-vel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!